Google ja nutitelefonid hävitavad mälu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefon Blackberry Q10
Nutitelefon Blackberry Q10 Foto: SCANPIX

IT-turvalisusega tegeleva ettevõtte Kaspersky Lab poolt Ühendkuningriigis tehtud uuringu kohaselt hävitab liigne Google´i ja nutitelefoni kasutamine mälu, kuna isegi põhilist teavet ja telefoninumbreid ei teata enam peast.

Sellele fenomenile pandi nimeks «digitaalne amneesia», edastab The Telegraph.

Uurijate sõnul loodavad inimesed aina enam andmebaasidele aga mitte oma mälule.

Uurimine näitas, et natuke vähem kui pooled täiskasvanud ei oska peast öelda oma abikaasa või elukaaslase telefoninumbrit. 71 protsenti aga ei tea peast oma lapse telefoninumbrit.

Üle poolte küsitletud 16-24-aastastest sõnas, et nutitelefoni on salvestatud nende jaoks vajalik teave ning nad ei piina oma mälu telefoninumbrite ja muu info meeldejätmisega.  

«Meeldejätmisega enam eriti ei tegeleta, sest nutiseadmetes on kõik vaid sõrmeliigutuste kaugusel. Seega ei treenita enam mälu,» sõnas üks uuringu läbiviinutest David Emm.

Neuroteadlane Kathryn Mills peab inimesi kergesti kohanevateks ning igal ajastul on oma jooned.  

«Unustamises on ka positiivne pool. Inimesed on kohanevad olendid ning praegune aeg on selline, et ei ole vaja kõike meeles pidada. Kui aga on vaja mälust leida midagi tähtsat, aga ei suudeta, siis võib vahel olla probleeme,» selgitas Mills.

Maailmas on aina enam informatsiooni ning see on kiiresti ja kergelt kättesaadav. Seega tuleb välja sõeluda kõige tähtsam ja vajalik.

Microsoft tegi selle aasta alguses uuringu, mis näitas, et kui 2000. aastate alguses kui algas mobiiltelefonide revolutsioon, oli inimeste tähelepanu keskmiselt 12 sekundi pikkune, kuid nüüdseks on see langenud kaheksa sekundini.

2012. aastal leiti, et ka laste keskendumine ja tähelepanu aeg on lühenenud ning aina enam on lapsed internetis, mitte ei loe raamatuid ega tegele millegi kehaliselt arendavaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles