Millised on ämblike «armulaulud»?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gladicosa gulosa ämblik
Gladicosa gulosa ämblik Foto: SCANPIX

Kõik soovivad, et romantikat saadaks muusika ning ilmnes, et see on nii ka ämblike puhul.

USA Cincinnati ülikooli teadlased uurisid, millised on isase Gladicosa gulosa ämbliku «armulaulud» kui ta näeb emast ja soovib temaga paarituda, kirjutab Huffington Post.

Ämblikud tekitavad sõnumite saatmiseks lehtede vibratsiooni ning see kehtib ka «armulaulu» puhul.  

Inimkõrvale kuulduvad ämblike signaalid väga vaiksete raginatena.

Teadlased tegid kaks audioklippi, millest esimene on ämbliku vibratsioon, mis on tehtud selgelt kuuldavaks. Teine aga tegelik vibratsiooniheli.

«Tegemist on vaikse heliga, kuid seda on kuulda kui ollakse ruumis koos paarilist otsiva ämblikuga,» lausus ämblikuteadlane George Uetz.

Seda heli võib inimene kuulda olles ämblikust ühe meetri kaugusel.

Ämbliku helid on vaiksed ja neid on kuulda vaid siis, kui ämblik on teatud pinnasel, näiteks lehtedel.

«Kivil, puidul või maapinnal vibratsiooni ei teki ning seega ei ole ka heli kuulda. Kuid hoopis teine lugu on siis kui ämblik on lehel, paberil või pärgamendil. Tekib õhus edasi kanduv heli,» teatas Uetz.

Ämblikel ei ole kõrvu ja nad ei kuule helisid nagu inimesed. Teadlaste arvates toimib ämblike kommunikeeruumine lehtede vibratsiooni abul.

Isane saadab oma «armuhüüu» välja ning läbi õhu liikudes paneb see lehed värisema, ka selle lehe, kus istub isase huviobjekt. Emane tunneb vibratsiooni ja mõistab sõnumit.

«Just sellisel viisil võivad emased heli «kuulda». Ämblike kehas on palju tundlikkust võimaldavaid struktuure, mis koheselt vibratsioonile reageerivad.

Kuid helid ei ole ämblike juures ainus ebatavalisus. Teada on vähemalt ühte liiki ämblikku, kes pärast kopuleerumist oma genitaalid ära sööb.

Heliklippe kuula siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles