Täna saabuvad Tallinnasse Aasia ooperimaailma kaks suurnime – Yu Kuizhi ja Li Shengsu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnasse saabuvad Aasia ooperimaailma kaks suurnime – Yu Kuizhi ja Li Shengsu
Tallinnasse saabuvad Aasia ooperimaailma kaks suurnime – Yu Kuizhi ja Li Shengsu Foto: promo

Täna hilisõhtul saabuvad Tallinnasse Aasia ooperimaailma kaks suurnime – Yu Kuizhi ja Li Shengsu. Artistid esinevad 28. mail Pekingi ooperi esiartistidena Nordea Kontserdimajas. Lavastus «Yangide naiskindralid» on suurim aasia ooperiproduktsioon, mis seni Eestit väisanud.

Foto: promo

Mõlemad artistid on Hiina ühed mõjukaimad ja tunnustatuimad esinejad. Li Shengsud peetakse pekingi ooperistiili elegantseimaks ja väärikaimaks esitajaks. Yu Kuizhi on tunnustatud kui kõrgeima meisterlikkuse tasemega ooperiartist Hiina laval.

Pekingi ooper saabub Eestisse 65-liikmelise trupiga, tuues kaasa 6,5 tonni dekoratsioone ja lavastustarvikuid, nende hulgas ajastutruud kostüümid ja maskid.

Hiina traditsiooniline ooper erineb kaugelt lääne klassikalistest ooperitest, kujutades endast stiliseeritud sünteesi laulmisest, näitlemisest, dialoogidest, tantsust, akrobaa- tikast, võitluskunstidest, värvikatest kostüümidest ja sümboolse tähendusega näomaalingutest.

Kogu maailmas kuulsust kogunud Pekingi Ooper ehk Hiina Rahvuslik Pekingi Ooperiteater on Hiina Rahvavabariigi riiklik teater, mille asutas 1955. aastal üks iidse  Pekingi ooperikunsti hinnatumaid asjatudjaid nn gingyi’ meister-näitleja Mei Lanfang (1894–1961), kes oli ka selle esimene juht. Teatri moodustavad kolm truppi ja draa- mastuudio. Selle koosseisu kuulub erinevate koolkondade artiste, lavastajaid, dramaturge ja heliloojaid.

60 aasta jooksul on teater lavale toonud rohkem kui 600 erinevat lavastust, hiina traditsioonilistest ooperitest kaasaegsete draamadeni, sealjuures ka silmapaistvalt kaasaegsete lavakujundustega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles