Mihkel Oviir: naised võiks meestele rohkem armastust avaldada!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siiri ja Mihkel Oviir oma valdustes 
Tallinnas.
Siiri ja Mihkel Oviir oma valdustes Tallinnas. Foto: Toomas Tatar

Täna Energia Avastuskeskuses peetaval emadepäevale pühendatud konverentsil „Appi, mu mees armastab mind!“ ütles endine riigikontrolör Mihkel Oviir, et soorollide järgi peab armastust avaldama mees, kuid tegelikult ootavad paljud mehed vastupidist – et naised neile palju rohkem armastust avaldaksid.

“Meil on sõna armastus devalveerunud,” rääkis Mihkel Oviir paneeldiskussioonis alapealkirjaga “Miks Eesti naine ei tea, et mees temast hoolib?”. “Ilmselt ei ole teist mõistet, mida on nii mitmetähenduslikult kasutatud. Ma armastan hommikul magada, ma armastan kaerahelbeputru. Armastusel on alaliigid: armastus naise vastu, laste vastu, armastus lastelaste vastu. Need on erinevad. Mille poolest armastus naise vastu erineb teistest armastuse objektidest? Me peame sellele küsimusele enda jaoks vastama.”

“Mina olin kahe aastane, kui isa ja ema viidi Siberisse,” ütles Mihkel Oviir. “Sellist puhast pereelu, kus on isa-ema ja lapsed, on meie põlvkond vähe tunnetanud. See on avaldanud olulist mõju ka järgnevatele põlvkondadele. Naine peab tunnetama, et mees teda armastab. Õige. Siit jõuame soorollide juurde, mille järgi mees avaldab armastust. Tegelikult võiks naine palju rohkem armastust avaldada. Ühiskondlik arusaam on, et mees on aktiivne pool ja naine passiivne pool, kuid uskuge mind, väga paljud mehed ootavad vastupidist. Samas: ma olen väga õnnelik, et Siiri ei pane mind peenraid rohima.”

“Maailmas on ilmunud väga palju armastusraamatuid,” sõnas Siiri Oviir. “Paljud loodavad armastuses lilleaeda. Ei ole lilleaed. On muidugi lilled ka. Me räägime perest, peresuhtest. Me oleme Mihkliga koos elanud rohkem aega kui eraldi. Me oleme selle elu koos loonud. Mulle meeldib, et ma saan oma mehe peale toetuda. Mulle meeldib, et minu mees on minust targem. Mitte et mina panen vaod paika, vaid vahel mees sätib need paika. Me ei taha meestelt mitte ainult lilli ja käe hoidmist, vaid et nad oleks toeks.”

“Väga oluline on samal lainepikkusel olemine, ootused ja vastused,” rääkis EELK peapiiskop Urmas Viilma. “Kui tuua paralleel spordist, siis vahel võetakse suhet kui lühidistantsi läbimist, mitte maratoni. Paarid, kes on tulnud minu juurde sooviga lasta ennast laulatada – oleme  nendega vestelnud ning püüdnud koos selgeks saada, millisele distantsile nad lähevad."

"Ma olen paaridele alati öelnud, et kas te annate aru, mis küsimusele te vastuse alatari ees annate. Ei küsita, kas te juba armastate? Küsitakse kas te tahate armastada. See on otsus. See kõlab nii ebaromantiliselt, aga armastus on otsus. See ei tähenda, et romantika sealt puudub. See romantika võib olla väikestes asjades, embamises, põsemusis. Kui seda enam ei ole, siis tekib küsimus. Mis lahti? Suhtesse minnes asutakse pikale teekonnale. See on vastupidavussport, mida peab jaguma väga pikaks ajaks.”

“Minu eripära on see, et mina tean, et mu mees mind armastab,” märkis Egle Viilma. “Tihti on ootused teise poole suhtes liiga suured. Armastuse avaldamine peab toimub iga päev, iga hetk – see on hoolimine, helistamine, et ma jään täna kauemaks. Ma tajun iga oma ihurakuga, et mu mees armastab.”

Konverentsil astuvad üles Siim Kallas, iluuisutamistreener Anna Levandi, graafik Marko Mäetamm, pastor Aamo Remmel, Aasta Ema 2014 Helve Särgava, sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna, psühhiaater Andres Sild, arst Kristjan Pomm, näitleja Elisabet Reinsalu ning teoloog Vello Salo.

Paneeldiskussioonis arutlesid teemal „Miks Eesti naine ei tea, et mees temast hoolib?“ Naisliidu esinaine Siiri Oviir ja endine riigikontrolör Mihkel Oviir ning EELK peapiiskop Urmas Viilma koos abikaasa Egle Viilmaga.

Emadepäeva konverents: „Appi, mu mees armastab mind!“

Esmaspäev, 4. mai 2015

Kell: 10.00 – 14.30

Toimumiskoht: Energiakeskus, Põhja pst 29

Moderaator: Hannes Hermaküla

10.00 – 10.03  Sissejuhatus Hannes Hermaküla

10.03 – 10.20  Poliitik Siim Kallas “Miks ema pojale meeldib?”

10.20 – 10.40  Iluuisutreener Anna Levandi „Emaksolemine nõuab pidevat treeningut“

10.40 – 11.00  Graafik Marko Mäetamm „Armastuse kunst – naine”

11.00 – 11.10  Intervjuu Aamo Remmeliga, kes on 4 täiskasvanud lapse isa ja Viljandi baptistikoguduse pastor

11.10 – 11.50  Paneeldiskussioon: “Miks Eesti naine ei tea, et mees temast hoolib?” Eesti Naisliidu esinaine Siiri Oviir ja endine riigikontrolör Mihkel Oviir, EELK peapiiskop Urmas Viilma ja abikaasa Egle Viilma

11.50 – 12.10  Kohvipaus

12.10 – 12.30  Aasta Ema 2014 Helve Särgava „Mida mina temalt oota(si)n?“

12.30 – 12.50  Sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna „Armastuse relv – mees“

12.50 – 13.10  Psühhiaater Andres Sild „Kes armastab, ei löö”

13.10 – 13.30  Kristjan Pomm, arst, SA TÜK Androloogiakeskus „Appi, ma armastan oma naist!“

13.30 – 13.50  Näitleja Elisabet Reinsalu „Kõik võivad, aga üks peab (armastama)!“

13.50 – 14.10  Teoloog Vello Salo “Armastusest, mis ei lõppe iialgi”

14.10 – 14.15  Konverentsi lõppsõna Hannes Hermaküla

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles