Video: Siberi järvesaarel on uiguuride tsivilisatsiooni jäänused?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siberis Tuvas asuval Tere-Kholi järvel on saar, millel on kindluse jäänused
Siberis Tuvas asuval Tere-Kholi järvel on saar, millel on kindluse jäänused Foto: Wikipedia.org

Siberis Tuvas  asuval Tere-Kholi järvel on saar, millelt leiti inimasula jäänused, mis võivad pärineda 1300 aasta tagusest ajast.

Kummalise tsivilisatsiooni jäänustega paik asub Sajaanide ja Altai mäestike piirkonnas, Mongoolia piiri lähistel, edastab news.com.au.

Koht kannab nime Por-Bažõn ning seal on näha kindluse või kloostri ja lossi jäänuseid.

Paika uurinud Ungari arheoloogid oletavad, et need ehitised võidi rajada millalgi üle 1000 aasta tagasi, kuid ei ole teada, kes need ehitas.

Paika uuriti esmakordselt 1891. aastal ning põhjalik uuring viidi läbi 2007. aastal. Arheoloogid leidsid paigas lisaks Siberi kohalikule taigakultuurile viiteid ka Hiina kultuurile.

Por-Bažõni kultuurifondi leheküljel seisab: «Oletada võib, et see saarekindlus ehitati uiguuride khanaadi ajal (744 – 840). Samas ei ole teada, miks oli sellises mahajäetud paigas vaja kaitsekindlust, sest see asub suurtest asulatest ja kaubateedest väga kaugel».

Tekst jätkub, et ei ole lõpuni selge, kas Por-Bažõn oli kaitsekindlus, budistlik klooster või khaani suveresidents. Märgid näitavad, et selles oli kunagi ka observatoorium. Kindluse arhitektuur ja ehitusviis on tekitanud palju vastamata küsimusi.

Samuti ei ole teada, kas ehitised on rajatud kohe saarele või on saar ja järv tekitatud hiljem juba ehitatud kindluse ümber.

Väljakaevamised näitasid, et ehitati valmis küll võimas kaitsestruktuur, kuid see jäeti üsna kiiresti maha. Paigas ei ole lahingutegevuse märke, mis viitaksid hävingule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles