Inimõigusorganisatsioon: jeziidi tüdrukud ja naised teevad Islamiriigi kartuses enesetappe

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International raporti kohaselt on teinud jeziidi vähemusse kuuluvad teismelised tüdrukud ja naised enesetappe, kartes sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik võitlejate vägistamist.

Raporti kohaselt röövivad Islamiriigi võitlejad Süürias ja Iraagi naisi, sundides neid seksiorjadeks, edastab Al-Jazeera.

Naisi on piiantud, sunnitud seksuaalsuhtesse, müüdud ja kingitud kaasvõitlejatele.

«Sadade jeziidi naiste elu on seksuaalvägivalla tõttu karmiks muutunud,» sõnas Amnesty esindaja Donatella Rovera.

Rovera sõnul on paljud seksiorjadeks röövitud ja müüdud alaealised, 14 – 15-aastased ning isegi nooremad.

Amnesty International töötajad intervjueerisid 40 jeziidi naist, kes olid sattunud võitlejate kätte. Ilmnes, et osa neist tahtis vägistamise hirmus teha enesetapu.

Üks anonüümne intervjueeritu sõnas, et tema ja ta õed langetasid enesetapuotsuse, kuna nende röövijad tahtsid neid  abielluma sundida.

«Panime rätikud ümber kaela ning tõmbasime nii kõvasti kui jõudsime. Minestasime hapniku puuduse tõttu. Pärast enesetapukatset ei suutnud me mitu päeva rääkida, kuna kael oli vigastada saanud,» meenutas end Wafaks nimetanud naine.

Islamiriigi võitlejad on sel sügisel röövinud sadu jeziidi naisi. Rünnakutes on hukkunud sadu jeziide ning kümned tuhanded jeziidid on põgenenud Sinjari mägedesse.

Moslemitele on jeziidid nende erineva usu tõttu sajandeid pinnuks silmas olnud.

Jeziidide usk on niiöelda segu, sest selles on jooni nii islamist, kristlusest kui judaismist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles