Lõuna-Aafrika Vabariigis üüritakse kerjustele lapsi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Aafrika Vabariigis üüritakse kerjustele lapsi
Lõuna-Aafrika Vabariigis üüritakse kerjustele lapsi Foto: SCANPIX

Lõuna-Aafrika Vabariigi Pretoria lastekodud, lasteaiad  ja -sõimed üürivad teedel-tänavatel kerjavatele inimestele väikelapsi.

Politsei jõudis asja jälile ühe kerjuse kaudu, kes tunnistas, et temaga koos olevad lapsed ei ole tema omad, vaid nad on üüritud, kirjutab news.com.au.

Juba möödunud aastal tuli Johannesburgis päevavalgele paar juhtumit, kus vanemad oma lapsi 20 randi (umbes 40 krooni) eest päevas kerjustele üürisid.

Politsei kahtlustab, et laste üürimise taga on kuritegelik rühmitus.

«Vanemad, kes oma lapsed lasteaedadesse hoida annavad, ei teagi, mis nende lastega tehakse. Selle tõttu peaksid vanemad kontrollima lasteasutuse tausta ning eelistama riiklikke lasteasutusi,» sõnas Pretoria politsei pressiesindaja Doortjie van Rensburg.

Lõuna-Aafrika Vabariigis on teede ääres kerjavad lapsed tegelikult tavaline vaatepilt, sest 45 protsenti sealsest täiskasvanud elanikkonnast on tööta. Majanduslanguses on lõhe rikaste ja vaeste vahel aina suurenenud.

Politsei, lastekaitse ja vabatahtlikud on hakanud tänavatel patrullima, et tänaval üksinda või siis koos täiskasvanuga kerjavad lapsed lastekodudesse paigutada.

«Peame lapsi kaitsma ärakasutamise eest. Täiskasvanutel ei ole õigus lapsi kasutada raha teenimise eesmärgil. Püüame tagada lastele ohutu lapsepõlve, koolihariduse, peavarju ja söögi,» laususid sotsiaalametnikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles