Lõpeta emotsionaalne söömine!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Suur õgimine» No 65
«Suur õgimine» No 65 Foto: heahetk.blogspot.com

Mis on emotsionaalne söömine? Kuidas seda ära tunda? Ja mis kõige tähtsam – kuidas seda lõpetada? Kaalustalla.ee toitumisnõustajad pakub kiireid vastuseid.

Emotsionaalne söömine

Me ei söö alati selleks, et nälga rahuldada. Sageli pöördume toidu poole ka lohutuse saamiseks, stressi vähendamiseks või enda premeerimiseks. Kuid kui söömisest saab peamine meetod emotsioonidega toime tulemiseks, on kerge sattuda ebatervislikku nõiaringi, mis toob endaga lisakilod, meelepaha ja ei lahenda ühtegi probleemi.

Avasta põhjused

Tavaliselt kutsuvad emotsionaalset söömist esile stress, vajadus emotsioone vaigistada, igavus, tühja kõhu tunne, lapsepõlvest pärit toitumisharjumused ja sotsiaalsed mõjutused. Oluline on enda puhul analüüsida, milline põhjus emotsionaalset söömist esile kutsub. Sel juhul saab järgmisel korral sarnases olukorras oma käitumist muuta proovida.

Märgi üles

Parimaid viise emotsionaalse söömise mustrite leidmiseks on selle üle arvet pidada. Iga kord, tunned vajadust haarata lohutustoidu järele, võta moment ja mõtle, mis seda põhjustas. Järgi mõeldes leiad enamasti mõne ärritava sündmuse, mis viis emotsionaalse söömise tsüklini. Pane see kõik enda toidu ja tujude päevikusse kirja. Mida aeg edasi, seda selgemini hakkab välja kooruma kindel muster.

Murra muster

Selle asemel, et oma probleeme söömisega lahendada, proovi teisi lahendusi. Üksindust tundes helista sõbrale, ärritust maanda stressipalliga, väsimust peleta kiire uinakuga ning igavusest saa võitu hea raamatu või filmi abil. Aitab ka see, kui enne oma isudele järgi andmist 5 minutit oodata. Isud kaovad tavaliselt sama äkki kui nad tekkisid ning viis minutit on just paras aeg, mille jooksul parem lahendus välja mõelda.

Ela tervislikult

Olles füüsiliselt tugev, lõõgastunud ja hästi puhanud, oled võimeline palju paremini erinevate probleemidega toime tulema. Kuid aga oled kurnatud ja pinges, siis võib iga väiksemgi mure rööpast välja lüüa ning otse külmkapi suunas saata. Trenn, piisav uni, korralik toitumine ja teised tervisliku elustiili harjumused aitavad keerulistest hetkedest ilma emotsionaalse söömiseta üle saada.

www.kaalustalla.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles