Intervjuu TOP 100 võitja Villu Tammega: Eestis on paremaidki albumeid tehtud

Helena Tamm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Villu Tamme sünnipäev Rock Cafes
Villu Tamme sünnipäev Rock Cafes Foto: Viktor Burkivski

Aegade parimaks Eesti albumiks valisid Eesti Ekspressi kriitikud J.M.K.E «Külmale Maale». Küsisime Villu Tammelt, mis tunne on võita, kuhu suunas mees muusikamaailmas täna liigub ja mida pungilegend edetabelitest arvab. 

Oled teinud muusikakriitikute silmis Eesti aegade kõige parema albumi. Kuidas tunne on? Tobedavõitu, sest tegelikult on Eestis ju paremaid albumeid tehtud. Samas ikka natuke uhke ka. Mis seal salata, igale loojale meeldib, kui tema tööd hinnatakse, olgu tegemist kas või pungiga.

Kas oskasid võitu oodata? Kujutlesin, et tuleb üsnagi kõrgele kohale, aga et nii suure edumaaga esimeseks, oli küll üllatus.

Mida arvad TOP 10-st? Kas on mõni album, mis sealt sinu jaoks puudu on? Mõjub eklektiliselt, aga ongi tore, et on erinevad stiilid esindatud. Mu enda esikümme oleks kindlasti erinev, milline just, ei suuda öelda. Ilmselt oleks seal rohkem punki, džässi või fusion'it või tont-teab-mida, mulle meeldib esmaspäeval üks asi ja kolmapäeval hoopis mingi muu, nii et ka mu Top 10 sõltuks selle koostamise päevast.

Millist kohta ootad publikuhääletuselt ja miks? Kuskil teises või kolmandas kümnes oleks ootuspärane. Me teeme ju ikkagi üsna kitsale auditooriumile suunatud muusikat ning suurem osa eesti rahvast ei tea ilmselt ühtegi meie lugu peale "Tere perestroika". Arvata on, et rahva esikümnes figureerivad nii mõnedki sellised, keda eksperdid kordagi ei maininud, aga kelle plaate rahvas ostab. Nimesid ei tahaks nimetada, kui tohib.

Muusika- millises suunas liigud? Kas lood muusikat veel ja tihti avalikkusele esitad? Ei liigu eriti kuhugi, ühte ja sama rida ajan põikpäiselt. Muusikat saab ikka aeg-ajalt loodud ja kontserte teeme sama tihti või harva nagu alati oleme teinud.

Kas sellised järjestamised nagu «Eesti album TOP 100» on vajalikud? Ma ei salli klišeesid, aga meenutagem siiski, et rahvale on vaja tsirkust ja leiba. Parima albumi valimine on täitsa tore tsirkus ju.

Raadio 2 «Muusikanõukogu» erisaates reastati muusikakriitikute ja -spetsialistide abiga Eesti sada kõige paremat albumit.

TOP 10:

1. J.M.K.E. - «Külmale maale»

2. Vaiko Eplik - «Varielu»

3. Gunnar Graps And Magnetic Band - «Roosid papale»

4. HU? - «Film»

5. Ruja - «Ruja»

6. Vaiko Eplik & Eliit - «Kosmoseodüsseia»

7. Metro Luminal - «Coca Cola»

8. Sven Grünberg - «Hingus»

9. Apelsin - «Apelsin»

10. Röövel Ööbik - «Popsubterranea»

Saates jagasid oma kommentaare muusikaeksperdid Valner Valme, Siim Nestor ja Tõnis Kahu. Saatejuht oli Raul Saaremets.

Samuti on lõppenud publikuhääletamine, mille tulemused avalikustatakse reedel. Sündmuse võtavad kokku Erik Morna ja Koit Raudsepp «Eesti parima albumi» maratonsaates reedel, 1. augustil kl 10-20.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles