Halb enesetunne või meeleheide? Küsi nõu!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Depressioon. Pilt on illustratiivne.
Depressioon. Pilt on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Noorte vaimse tervise portaali Peaasi.ee kaudu on võimalik küsida nõu kõikides vaimse tervisega seotud küsimustes, ka siis kui on raske eristada, kas tegemist on probleemi, häire või iseenesest mööduva enesetunde muudatusega. Küsida saab nii enda, sõbra, pereliikme kui kolleegi kohta. Nõustamine on tasuta.

„Peaasi.ee pakub esmast nõustamist erinevate vaimse tervise probleemide puhul, samuti halba enesetunnet, ärevust jms raskusi tekitavate murede ja psüühikahäirete korral. Anname esmaseid juhiseid toimetulekuks ja toetame sobivate abivõimaluste üles leidmisel. Meile võivad kirjutada kõik, kes selleks vajadust tunnevad,“ rääkis MTÜ Peaasjad tegevjuht, psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa. Ta lisas, et Peaasi.ee nõustajad on kogemustega vaimse tervise spetsialistid ning vastuse saab küsija 48 tunni jooksul.

Näiteks võivad enesetunnet häirida, muretsemine, mustad mõtted, teotahtetus, kurvameelsus, ärrituvus, probleemid une või toitumisega. Vastuseid saab paranemisvõimaluste ning erinevate ravilahenduste kasutamise osas. Samuti saab abi õige pöördumiskoha leidmisel - kuhu, kuidas ning millise spetsialisti poole tuleks pöörduda. Peaasi.ee tegevus on seotud noorte vaimse tervise probleemide ennetamise ja õigeaegse abi otsimise soodustamisega, sildistamise ja häbimärgistamise vähendamisega.

Portaal keskendub vaimse tervise varjupoolele - häiretele. Portaalis on kirjeldatud enam levinud psüühikaprobleemid, nende võimalikud põhjused ja ravi, ühtlasi leiab sealt infot, kuidas ennast aidata ja kuidas olla toeks, kui lähedasel on vaimse tervise häire. Eraldi teemana on käsitletud häirete kohta levivaid müüte ja eelarvamusi, kuna need on üheks oluliseks häirete krooniliseks muutumise ja süvenemise põhjuseks.

Peaasi.ee meeskond pakub ka vaimse tervise ning selle hoidmise, probleemide ning nende leevandamise alaseid koolitusi. Esmane sihtgrupp on küll noored, kuid asjakohast infot jagatakse meelsasti ka pereliikmetele, sõpradele ning noortega tegelevatele spetsialistidele.

Peaasi.ee tuumikusse kuuluvad kogemustega vaimse tervise ja noorsootöö spetsialistid.

Statistikaameti andmetel toovad noored vanuses 11-15 tervisemuredest kõige enam välja vaimse tervisega seotud häirivaid tunnuseid. Ligi pooled noored tunnevad vähemalt korra nädalas depressiooni või ärevuse sümptome – uuringute kohaselt esineb selles vanuses noortel depressiooni ligikaudu 10%l ja ärevushäireid ligikaudu 6 %. Depressiooni korral otsib aga abi vaid kolmandik inimestest. Psüühikahäired on maailmas noorte puhul enam levinud töövõimetuse põhjustajaks. Ravimata ja märkamata häired võivad muutuda elukestavateks ning mõjutavad oluliselt nii toimetulekut koolis, töö kui suhetes. Enamuse psüühikahäirete puhul on olemas efektiivsed ravimeetodid, levinumate häirete puhul, nagu depressioon või erinevad ärevushäired, paraneb õige sekkumise korral suurem osa inimestest.

Projekti „Peaasi.ee – Eesti noorte vaimse tervise alane e-nõustamine, veebiplatvorm ja e-lahendused“ rahastatakse Norra toetustest 2009-2014 Rahvatervise programmi raames. Eestis on rahvatervise programmi koordinaator Sotsiaalministeerium.

Külata veebilehekülge SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles