Video: USA näitleja James Garner suri 86-aastasena

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James Garner
James Garner Foto: SCANPIX

Los Angelese politsei teatas, et USA filmi ja telesarjade staar James Garner suri 19. juulil.

Näitleja suri 86-aastasena loomulikku surma, edastab BBC.

USAs tuntakse Garnerit eelkõige detektiiv Jim Rockfordi kehastajana. Ta mängis 1974 – 1980 peaosa sarjas «Rockford Files», kokku 122 episoodis, ning sai 1977. aastal selle eest Emmy teleauhinna.

1990. aastal kehastas ta nimetatud tegelast filmis «Rockford Files».

1957–1962 kehastas ta populaarses Metsiku Lääne komöödias pokkerimängijast eluvenda Bret Mavericki, olles selles rollis 60 osas. 1981–1982 tehti veel 18 osa.

Sarja põhjalt tegi Hollywood 1992. aastal filmi, milles mängisid peaosa Mel Gibson ja Jodie Cooper. Siis mängis Garner seal korrakaistjat Zane Cooperit.

1963. aastal oli tal roll Teisest maailmasõjast rääkivas filmis «The Great Escape», kus ta kehastas USA õhujõudude pilooti Robert Hendleyd. Filmis mängisid veel sellised kuulsused nagu Steve McQueen, Richard Attenborough ja Donald Pleasence.

Film räägib liitlaste sõjavangide põgenemisest natsi-Saksamaa Stalag Luft III vangilaagrist 102-meetrise tunneli abil. Ainult kolm meest pääses põgenema, 73 tabati ning 50 neist lasti maha.

Garneri sõnul pani ta sellesse rolli üsna palju oma kogemusi Korea sõjast.

Garneril oli 1986. aastal Oscari nominent parima meesnäitleja kategoorias rolli eest komöödias «Murphy`s Romance», kus ta mängis väikelinna apteekrit.

Garner sai 2005. aastal ekraaninäitlejate organisatsiooni elutöö auhinna.

2002. aastal antud intervjuus ta tunnistas, et enne igaks rolliks valmistumist ja võtteid oli ta närvis.

«Mul ei ole tegelikult näitlemise tausta ega koolitust. Hakkasin näitlemisega tegelema, kui olin 25-aastane. Samas oli minu elukogemus suurem kui paljudel teistel näitlejahakatistel ja see andis mulle eeliseid,» lausus staar.

Oklahomast pärit Garnerit kasvatasid pärast ema surma sugulased. Ta töötas mitmetel ametikohtadel enne kui liitus USA armeega ja läks Korea sõtta.

Ta sai 1951. aastal raskelt haavata, kuid medali kangelaslikkuse eest sai alles 1983. aastal.

James Garner abiellus 1957. aastal telenäitleja Lois Clarke`iga. Neil on kaks tütart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles