20 miljonil eurooplasel ei ole tualetti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välikemmerg. Pilt on illustratiivne.
Välikemmerg. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Rootsi pealinnas Stockholmis toimuval maailma veenädala foorumil tõdeti, et Euroopas ei ole 20 miljonil inimesel tualetti.

Uuringu teinute sõnul on WC puudumine terviseriskide allikas, kirjutab STT.

Näiteks Bulgaarias elab 42 protsenti elanikest piirkondades, kus vaid kahel protsendil majapidamisest on kraanivesi ja veega WC.

«Mitmetes koolides on välikäimlad, kuid need on nii räpased, et õpilased ei taha neid kasutada,» sõnas Earth Forever organisatsiooni bulgaarlasest esindaja.

Rumeenia maapiirkondades on kraanivesi ja veega WC ainult 15 protsendil elanikest.

Lääne-Euroopa riikidest näiteks Prantsusmaal ja Iirimaal ei ole paljudes mäestikupiirkondades asuvates külades veega WCd.

«Maapiirkondades asendab tualetti tihtipeale maasse tehtud auk. Jääkained imenduvad maasse ja võivad põhjavette jõuda ning saastavad ka kaevud. Kaevudest võetakse aga vett nii enda kui ka pesu pesemiseks. See võib tekitada viirushepatiit A ehk kollatõve levikut,» nentisid foorumil osalenud.

Euroopa Liit on suunanud ressursse tänapäeva nõuetele vastava sanitaar- ja veevõrgustiku väljaehitamisse. Probleemiks ei peeta raha puudust, vaid seda, et vaesemates riikides WC probleeme häbenetakse ja püütakse salata.

Euroopa Liidu abiga on mitmel pool Bulgaarias ja Slovakkias võetud kasutusele ka Põhjamaades populaarsed kuivkäimlad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles