Miks poeb ameerika peigmees avalikult pruudi kleidi alla?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jooksev pruut
Jooksev pruut Foto: jupiterimages.com

Seoses Rootsi kuningliku pulmaga tasub meelde tuletada erinevaid pulmakombeid.


Ameerikas näiteks on kombeks, et peigmees eemaldab oma pruudi sukakummi, mille siis vallaliste meessoost pulmakülaliste hulka heidab. Te ei usu? Siis vaadake siit!

Kummieemaldus toimub päras seda, kui pruut on oma kimbu vallaliste naiste hulka heitnud. Eeldatakse, et sukakummi kinni püüdnud mees peab selle uuele kimbuomanikule ümber kintsu sättima.

Sel otstarbel kannavad pruudid Ameerikas kahte dekoratiivsukakummi: üht mälestuseks ja teist vallalistele meestele heitmiseks. Mõlemad kummid kinnitatakse paremale kintsule, kust peigmees siis ühe avalikult eemaldab. Tihtipeale on seda kombeks teha hammastega.

Aga kust selline veider komme üldse pärineb? Ameeriklased ise väidavad, et Euroopast. Nimelt peetud 14. sajandil mõnes Euroopa riigis õnnetoovaks, kui külalised said kaasa ribakese pruudi rõivastusest. Paraku kippusid entusiastlikud (ja napsised, ilmselt) külalised liiga hoogu minema ja pruut rebiti kähku poolpaljaks. Siis otsustatigi, et edaspidi paneb oma käed pruudi külge vaid üks mees, peigmees ja heidab sukapaela külalistele.

Vanal Inglismaal oli veel teine huvitav komme. Kui vastabiellunud oma magamiskambrisse tõmbusid, hiilisid sinna ka pulmakülalised, võtsid põrandalt sinna heidetud riideesemeid ja viskasid need voodisse, pruutpaari peale. Kui keegi suutis visata suka nii, et see emma-kumma nina peale rippuma jäi, oli tal endal lootust lähiaegadel abielluda.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles