Aktinäitus "Mees ja naine" keskendub klaasile

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome skulptor Heli Rühänen armastab ise oma taiesele hoogu anda.
Soome skulptor Heli Rühänen armastab ise oma taiesele hoogu anda. Foto: Uue Kunsti Muuseum

Pärnu uue kunsti muuseumis avatud seitsmeteistkümnes rahvusvaheline aktinäitus „Mees ja naine“ keskendub seekord klaasikunstile ja näituse teemaks on „Tugevad tunded, haprad suhted“.

Näituse korraldaja Mark Soosaare teatel sünnib tõeline armastus läbi tuliste tunnete, kuid kestab ainult siis, kui armunud oskavad hoida oma suhet nagu õrna aaret.

„Kas mitte klaas pole just see materjal, milles meie näituse peamõte tänu paljudele andekatele kunstnikele kõige paremini väljendub?“ küsis Soosaar. „Kui nii, siis oleme jõudnud materjalini, mis sünnib kõrgel kiretemperatuuril ja kestab hoolikal hoidmisel tuhandeid aastaid. Materjalini, milles on sulandunud ülimalt tugevad tunded ja milles sõnum võib õrnal hoidmisel kesta palju kauem kui inimelu.“

XVII aktinäitusel „Mees ja naine“ esinevad Mari Meszaros (Ungari-Holland), Mark Angus (Inglismaa), Stanislav ja Radka Muller (Tšehhi) ning Inguna Audere (Läti).

Eesti klaasikunsti esindavad Ivo Lill, Rait Prääts, Piret Ellamaa, Kristiina Uslar, Mikk Jäger, Kairit Annus, Kai Koppel, Kairi Roolaht-Orgussaar, Liisi Napp, Sofi Aršas, Tiia Poldmets ja Ain Roost.

Kuigi klaasikunst on sellesuvise aktinäituse peafookuses, mahuvad teema „Tugevad tunded, haprad suhted“ alla ka Rootsis elava vene kujuri Viktor Kornejevi puuskulptuurid, iraani kunstniku Fateme Goshehi aktimaalid, soome kunstnike Matti Kalkamo ning Heli Rühaneni pronks- ja nahkskulptuurid, itaalia kunstniku Federico Tinelli aktivideo, eesti kunstnike Silva Eheri ja Mara maalid, Arvo Iho aktifotod ja Sirje Rootsi graafika.

Aktinäituse teemast inspireeritult avati laupäeval ka esimene rahvusvaheline nukunäitus „Mees ja naine“, kus saab näha väga erinevaid arusaamu inimese keha ja hinge alasti olekust.

Nukunäitusel osalevad Elena Mostykina (Venemaa), Allasha (Venemaa), Nami San (Jaapan), Koiko Koi (Jaapan), Olga Röhl (Šveits), Joice Patterson (USA), Sue Coupe (Inglismaa) ja Eestist Terje Kiho, Raivo Koit, Marina Kostjukevits, Tiia Mets, Jüri Mildeberg, Piret Mildeberg, Pille Pattak, Leenamari Pirn, Sirje Raudsepp, Lembe Maria Sihvre, Jevgenia Zherebtsova ning Resa Tiitsmaa.

Nukunäitus toimub koostöös Tallinna Katariina käigu Nukukunsti majaga ja välismaised nukud on Svetlana Pchelnikova (Venemaa) erakogust.

Akti- ja nukunäitus „Mees ja Naine“ jäävad Pärnu uue kunsti muuseumis avatuks 5. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles