Stephen Hawking: mustade aukude teooria on läbi kukkunud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stephen Hawking
Stephen Hawking Foto: SCANPIX

Maailmakuulus Briti füüsikateoreetik ja kosmosloog Stephen Hawking tunnistas, et ta mustade aukude teooria võib olla ta karjääri suurim viga.

Hawkingi arvates võib mustadest aukudest sinna kukkunud valgus ja muu mateeria pääseda, kuigi varem väitis ta vastupidist, edastab foxnews.com.

Hawking võttis 1974. aastal mustade aukude teooria ja lisas sellele kvantmehhaanika, tekitades debati, mis kestab nüüdisajani.

Hawkingi sõnul näeb ta oma teooriat nüüd uues valguses ning valgus on võimeline mustast august pääsema, hoolimata võimsast gravitatsioonist.

Kuulus teadlane ütles aastaid tagasi, et kui leiab aset musta augu kollaps, siis kaob koos sellega ka kõik temas olnu. Nüüd 40 aastat hiljem on ta arvamusel, et mateeria võib sellest välja pääseda.

Mustadel aukudel on sündmuste horisont, kuid nad on väga erineva kujuga, mis lubab oletada, et valgus võib neist mõningatest välja pääseda.

Hawkingi arvates ei ole mustad augud nii müstilised kosmilised objektid kui seni arvatud.

8. jaanuaril sünnipäeva tähistanud staarteadlane kirjutas oma leheküljel, et peab suurimaks läbikukkumiseks teooriat, et musta auku jõudnud valgus ja informatsioon hävinevad.

Must auk koosneb kahest osast, milleks on singulaarsus ja sündmuste horisont.

Kehtiva teooria kohaselt tekib must auk siis, kui hiigeltähe tuumakütus on otsa lõppenud ning tähe sisemusse suunatud gravitatsioonijõu ja tuumareaktsioonidest tekkiva rõhu tasakaal on paigast. Täht vajub oma raskuse all kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles