Horoskoopide lugemine võib kahjulik olla?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Horoskoopide lugemine võib kahjulik olla?
Horoskoopide lugemine võib kahjulik olla? Foto: SCANPIX

Astroloogiat ja horoskoope peetakse enamjaolt kahjutuks lõbuks, kuid uuring näitas, et see võib ka kahjulik olla.

USA Lõuna-Carolina kolledži ja John Hopkinsi ülikooli teadlased tegi uuringu, milles uuriti horoskoopide mõju alateadvusele ja käitumisele, edastab The Telegraph.

Uuring näitas, et isikud, kes enne ostlemist horoskoobist enda kohta midagi negatiivset lugesid, tegid impulsiivsemaid oste.

«Kui lugeda enda kohta negatiivset, paneb see kompensatsiooni otsima ning ei suudeta kiusatustele vastu seista,» selgitasid uurijad.

Uuringuraportis seisis, et need, kelle arvates horoskoop võib määrata nende edu või edutust, kippusidki käituma vastavalt.

Horoskoobi lugemine mõjutab esmalt alateadvust ning siis käitumist ja tuju. See võib olla nii positiivne kui negatiivne.

Teadlased tegid katse, milles vabatahtlikele katsealustele anti horoskoop, millest nad said enda päikesemägi kohta negatiivset lugeda. Enne paluti öelda, mida nad oma enesetunde parandamiseks teevad – kas lähevad peole või hakkavad koristama.

Peo valimine liigitati hoolimatuks käitumiseks ning koristamise hoolivaks käitumiseks.

Uuring paljastas, et isikud, kes valisid hooliva käitumise ehk koristamise, nägid horoskoobi negatiivsuses positiivsust ja need, kes peo, nägid vaid negatiivsust, mis tuli pidutsemisega meelest pühkida.

Uurijate arvates langetas osa katsealuseid alateadliku otsuse, et mida kasulikum on tegevus, seda vähem võib olla negatiivsust.

«Kui horoskoop on negatiivne, siis võidaks hakata käituma vastupidiselt sellele, mis seal kirjas on, püütakse seda ennetada või siis sõna otseses mõttes hakatakse kirjutatut ellu viima,» selgitasid uurijad.

Nad rõhutasid, et kõik sõltub lõppkokkuvõttes siiski inimesest, tema elukogemusest ja maailmavaatest.

Uuring näitas, et inimesed, kes usuvad mõnevõrra horoskoopi ja saatusesse, loovad endale väga kindla pildi, milline päev olema peaks.

Uuring paljastas ka selle, et 37 protsenti inimestest vaatab enne tähtsa otsuse langetamist horoskoopi. Naised teevad seda kaks korda rohkem kui mehed.

Astroloogiast otsivad abi väga erinevate elualade esindajad, sealhulgas ka paljud ärimaailma ja meelelahutusega seotud staarid.

«Horoskoop võib panna käituma teatud viisil, kuid ei pruugi. Kõik sõltub suhtumisest ja arusaamisest,» tõdesid teadlased.

Horoskoope loetakse eriti uue aasta alguses ning see võib mõjutada käitumist kogu aasta jooksul.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles