Norra tahab Brasiilia päritolu emalt lapse ära võtta, kuna laps ei «söö tervislikult»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikoolis hakatakse õpetama lapse õigusi.
Tartu Ülikoolis hakatakse õpetama lapse õigusi. Foto: SCANPIX

Norras on tekkinud probleem ühe Brasiilia päritolu lapsega, kelle võimud tahavad ta emalt ära võtta.

37-aastane Vitoria Alves Jesumary palus koos oma kolmeaastase tütrega möödunud nädala neljapäeval Oslos paiknevas Brasiilia saatkonnas kaitset, kirjutab The Local.

Naise sõnul ei lahku ta saatkonnast enne, kui Norra võimud annavad talle ja ta lapsele loa sõita Norrast tagasi Brasiiliasse.

Sotsiaalametnikud ähvardasid brasiillannat, et nad võtavad talt ta tütre ära. Juhtum sai alguse sellest, kui norra ja inglise keelt vähe oskav naine läks oma Norra päritolu mehest lahku. Algas kohtulahing lapse hooldusõiguse pärast.

Jesumary tahab koos tütrega kolida tagasi Brasiiliasse.

Naise sõbranna Ana Lucia Lima sõnas, et Norra võimude arvates oskab norralasest isa last paremini kasvatada kui brasiillannast ema. Lima lisas, et sotsiaalametnikud on oma võimupiire ületanud ning püüavad liigselt pere siseasjadesse sekkuda.

«Nende sõnul ei toida ema last selliselt nagu Norras ollakse harjunud. Nad väidavad, et laps ei söö tervislikult. Nende sõnul tuleks selle tõttu lapse emalt ära võtta,» jätkas Lima.

Sõbranna sõnul kasvatab Jseumary tütart nii nagu brasiillannad kasvatavad – laps on hoitud, hooldatud ja söödetud.

Lima võrdles Jesumary olukorda ühe Inda päritolu paari juhtumiga, mis leidis Norras aset 2011. aastal. Nende lapsed võeti neilt ära, kuna lastele oli õpetatud India traditsioonide kohast söömist käega. Samuti magasid lapsed vanematega samas voodis. Kaks aastat hiljem sai laste hooldusõiguse nende onu, kes oli nii-öelda norrastunud.

Brasiilia saatkonna töötajate sõnul nad toetavad Jesumaryt. Esindajad kinnitasid, et nad austavad Norra seadusi ja institutsioone. Nende arvates oleks, parem kui naine ja ta tütar koliksid tagasi Brasiiliasse. Ka naise ekskaasa ja lapse isa on nõus nende Norrast lahkumisega.

«Püüame selle olukorra lahendada diplomaatiliste vahenditega. Olukord on siiski üsna keeruline,» sõnas saatkonna töötaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles