3700 aasta vanuste veininõude analüüs näitas kõrgekvaliteedilist veini

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Iisraelist leitud 3700-aastased veinianumad
Põhja-Iisraelist leitud 3700-aastased veinianumad Foto: SCANPIX

Arheoloogid leidsid Iisraelist Kaananimaal asuvast paleejäänustest iidse veinikeldri.

Tegemist on umbes 3700 aasta vanuse veinikeldriga, edastab foxnews.com.

Keraamilistele kannudele tehtud analüüs näitas, et kannudes hoiti kõrgekvaliteedilist veini.

«Neis anumates ei olnud vein, mis oleks olnud igapäevaseks tarbimiseks. Selles hoiti pidulikeks sündmusteks mõeldud veini,» selgitas USA Brandeisi ülikooli teadlane Andrew Koh.

Keemiline analüüs paljastas, et jook sisaldas mett, piparmünti, seedriõli, puuvaiku ja kaneelikoori.

USA George Washingtoni ülikooli teadlase Eric Cline`i sõnul on nad seni selliste veinide kohta saanud andmeid vaid iidsetest tekstidest, kuid tõendusmaterjal seni nende kohta puudus.

Veinikelder leiti Põhja-Iisraelist Nahariya lähedal asunud suvepalee jäänustest. Paljastus 40 keraamilist anumat, mis olid paigutatud ühte ruumi. Iga nõu mahutas ligi 60 liitrit veini.

Cline selgitas, et veinikogus oli liiga väike, et sellest oleks kohalik elanikkond joonuks saanud. See lubab arvata, et tegemist oli erilisteks puhkudeks varutud veiniga.

Veinihoiunõud olid kõik sarnased, selle tõttu oletatakse, et need valmistas sama meister. Analüüsi kohaselt hoiti anumates punast veini, kuid võimalik et ka valget veini. Viinamarjadest valmistatud veinidesse oli lisatud maitseaineid. Oletatakse, et tegemist oli karmi kvaliteedikontrolli läbinud jookidega.

USA Pennsylvania ülikooli teadlane Patrick McGovern, kes on spetsialiseerunud veini ajaloole, selgitas et nüüdne leid annab uut informatsiooni Lähis-Ida veinivalmistamise kohta.

Sealt levis veini tegemine edasi Egiptusesse ja teistele Vahemere äärsetele aladele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles