Täna 65 aastat tagasi tegi Adolf Hitler enesetapu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Hitler
Adolf Hitler Foto: SCANPIX

Täna 30. aprillil möödub 65 aastat, mil natsi-Saksamaa diktaator Adolf Hitler enesetapu tegi.

Hitler tappis end Berliinis olnud maa-aluses punkris, neelates alla tsüaniidikapsli ja tulistades endale pähe, kirjutab history.com.

Sellega lõppes diktaatori unistus 1000 aastat kestvas Saksa riigist.

1943. aastal oli selge, et Saksamaal pole enam suurt jõudu liitlasvägedele vastu panna. Alates 1944. aasta juunis toimunud Normandia dessandist hakati saksa väeüksusi Saksamaa poole tagasi tõrjuma.

Juulis 1944 pidid mitmed Saksa kindralid tunnistama oma strateegia lootusetust. Loodeti, et Hitler astub tagasi, et liitlastega oleks võimalik läbirääkimisi pidama hakata.

Hitlerile tehtud atentaadikatse ebaõnnestus. Hitler lasi sellega seoses hukata üle 4000 isiku.

1945. aasta jaanuaris jõudsid Nõukogude Liidu väed Berliini ning Hitler tõmbus oma maa-alusesse punkrisse. See 18 ruumiga punker asus riigipäevahoone all. Samuti oli seal elekter ja kraanivesi.

Hitler jätkas punkrist käskluste jagamist, ümbritsedes end lähimate abiliste Hermann Göringi, Heinrich Himmleri ja Josef Goebbelsiga.

Kaks päeva enne enesetappu abiellus Hitler oma kauaaegse kallima Eva Brauniga.

Oma testamendis määras Hitler uueks Saksamaa juhiks admiral Karl Dönitzi ning kantsleriks Goebbelsi.

30. aprillil 1945 tõmbus Hitler koos Eva Brauniga oma eraruumidesse. Ta mürgitas naise, enda ja nende kaks koera ning lasi siis end maha.

Hitleri kaaskondlased põletasid kiiresti laibad, kuna Nõukogude väed olid juba Berliini jõudnud.

8. mail 1945. aastal kirjutasid Saksamaa esindajad Berliini lähedal asuvas Karlshorsti villas lõplikule ja tingimusteta kapitulatsiooniaktile alla.

Saksamaa jagati Suurbritannia, Prantsusmaa, USA ja Nõukogude Liidu vahel okupatsioonitsoonideks ning Berliin neljaks sektoriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles