Marsil ei pruugi olla metaanil põhinevat elu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marsi-kulgur Curiosity
Marsi-kulgur Curiosity Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA Marsi-kulgur Curiosity leidis Punaselt planeedi atmosfäärist väge vähe metaani, mille tõttu teooria, et seal võib leiduda metaanil põhinevat elu, ei pruugi tõele vastata.

Varasemate teleskoop- ja satelliituuringute kohaselt leiti Marsil seda gaasi, kuid Curiosity uuringud ei kinnitanud,  et seda on elutegevuse jaoks piisavas koguses, edastab msnbc.com.

Maal tekitavad 95 protsenti atmosfääris olevast metaanist mikroorganismid. Maa atmosfääris on metaani miljardeid tonne.

Teadlased on seni lootnud, et Marsil leidub märke molekulaarse elutegevuse kohta.

Hoolimata selllest, et kulguril on kõrgtehnoloogilised uurimisseadmed, ei ole need suutnud Marsilt neid märke leida.

«Varasematele uurimistele põhinedes lootsime leida mingeidki mikroorganismide märke. Neid ei ole leitud ja seega oleme üsna pettunud,» sõnas Marsi-missiooni teadlane Chris Webster.

Curiosity alustas Marsi uurimist 2012. aasta augustis.

Kulguri uuringud näitasid, et Marsi atmosfääris on varem arvatust kuus korda vähem metaani. Seda olevat vaid natuke üle 10 000 tonni, mis on liiga väike kogus metaanil põhinevate leuvormide tekke jaoks.

Teadlaste sõnul võib Marsil leiduv metaan pärineda teistest allikatest, mitte mikrobioloogilisest elutegevusest. See võib pärineda kas komeetidelt, asteroididelt või geoloogilistest protsessidest.

Samas ei ole teadlased kaotanud lootust, et Marsil võib leiduda hoopis erinevat tüüpi mikroorganisme, mille elutegevus ei põhine metaanil.

Euroopa Kosmoseagentuur ESA saadab 2016. aastal välja uurimisaluse Exo Mars Trace Gas Orbiteri, mille abil tahetakse Marsi metaani edasi uurida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles