USA õhujõududel napib droonipiloote

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Droon
Droon Foto: SCANPIX

Mehitamata õhusõidukite droonide areng kulgeb väga kiiresti, kuid hiljutine uuring näitas, et USAs on droonipilootidest puudus.

Asjatundjate sõnul on põhjus selles, et drooni juhtimist peetakse vähem prestiižikaks kui lennuki juhtimist, kirjutab Huffington Post.

Sellise uuringu tegi Washingtonis asuv mõttekoda Brookings Institution.

2012. aastal oli USA õhujõududes droonipilootide kohtadest täidetud 82 protsenti. Vaid 12 isikut kandideeris 40 vabale droonipiloodi treeningkohale.

Raporti autori, USA õhujõudude koloneli Bradley Hoaglandi sõnul ei näe piloodid just palju väljavaateid droonipiloodiks olles karjääriredelil tõusmiseks.

Samuti kestavad droonide abil tehtavad luuremissioonid ja rünnakud kauem kui lennukitega tehtavad. Selle tõttu ei saa droonipiloodid nii palju osaled treeningutel ja väljaõppel, mis annab võimaluse edasi liikuda.

Samuti ohustab droonipiloote tavapilootidest enam läbipõlemine. Droonipilootide seas on see kolm korda suurem kui teiste pilootide seas.

«Hoolimata sellest, et droonid pakuvad sõjalises mõttes väga palju, peetakse droonipiloodi positsiooni vähem prestiižeks kui näiteks hävituslennuki piloodi oma,» sõnas uuringu autor Hoagland.

Ta selgitas, et selle taga on ka arusaam, et droonipilootide elu ei ole ohus, kui nad juhivad õhusõidukit, mis on neist näiteks 9000 kilomeetri kaugusel.

USA õhujõudude pressiesindaja major Mary Danner-Jonesi sõnul võtab uute ametite juurdumine aega umbes 20 aastat ning droonipiloodid ei ole selles suhtes erand.

USA õhujõududel on 61 mehitamata drooni õhupatrulliks Afganistanis, Jeemenis ja Põhja-Aafrikas. Järgmisel aastal ostetakse juurde veel neli drooni.

Praeguse seisuga on USA õhujõududes 1300 droonipilooti, kes moodustavad pilootide koguarvust kaheksa protsenti. 2017. aastaks loodetakse jõuda 1650 droonipiloodini.

Mehitamata õhusõiduk ehk droon (unmanned aerial vehicle - UAV) on õhusõiduk, mille pardal ei ole pilooti ning see töötab kas iseseisvalt või kaugjuhtimisega.

Mehitamata õhusõidukil on reaktiivmootor, hea juhitavus ning võime hoida stabiilset kõrgust. UAV-sid kasutatakse nii ründeks kui ka luureks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles