Monet saab Kumus seinale

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gustave Courbet (1819–1877). „Rand, tormine ilm”. 1871. Õli.
Gustave Courbet (1819–1877). „Rand, tormine ilm”. 1871. Õli. Foto: http://digikogu.ekm.ee

Neljapäeval, 15. oktoobril avatakse Kumu kunstimuuseumi kolmanda korruse B-tiivas näitus „Normandia maalijad", mis toob Eesti publikule imetella 60 teost taiduritelt, kelle elu ja looming on tihedalt seotud Normandia piirkonnaga. Väljapaneku ehteks on Prantsuse maalikunsti geeniused Claude Monet ja Gustave Courbet.

Veel on üleval maailmakuulsad Théodore Géricault, Eugène Boudin, Jean-Baptiste-Camille Corot, Charles Daubigny, Johan Barthold Jongkind, Edouard Vuillard, Albert Marquet, Raoul Dufy, kuid ka hulk nimetatuist pisut vähem tuntud kunstnikke.

Näitusega kaasneb filmiprogramm „Impressionismi lätetel", mille raames linastuvad Kumu auditooriumis novembrikuu jooksul tõsielufilmid „Courbet' maailm" (2007), „Hollandi valgus" (2004) ja „Impressionismi sünd" (1994).

Normandial on moodsa kunsti ajaloos tähelepanuväärne koht: 19. sajandi alguses tõusis see piirkond moodsale kunstile - impressionismile ja fovismile - aluse pannud kunstnike huviorbiiti.

Normandias said kokku parimad prantsuse maastikumaalijad. Innustunud sealsetest pinnavormidest, valguspeegeldustest ja õhuvirvendustest, püüdsid nad hetkemuljeid jäädvustades väljendada universaalseid tõdesid. Et uut luua, tuli maalida vabas õhus, uurida Normandia rannavee helke ja sisemaa värve, merd ja taevast. Kunstnikud otsisid loomingulise inspiratsiooni allikaid Trouville'ist ja Dieppe'ist, Ėtretat'st ja Roueni ümbrusest, Le Havre'ist ja Seine'i jõe kallastelt. Just neis paigus maalitud piltidel sünnib otse vaataja silme all impressionism.

Näitus jääb avatuks 10. jaanuarini 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles