«Ringvaade» kolib Solarise keskusse

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Reikopi ja Anu Välba juhitava «Ringvaate» stuudiokujundus annab vihjeid, et õiget stuudiot saatele alles ehitatakse.
Marko Reikopi ja Anu Välba juhitava «Ringvaate» stuudiokujundus annab vihjeid, et õiget stuudiot saatele alles ehitatakse. Foto: ERR

Et Anu Välba ja Marko Reikopi juhitav «Ringvaade» asuks rahva keskel kõigile nähtavas kohas, hakkab ETV meelelahutuslik publitsistikasaade peagi eetrisse minema Tallinna kesklinnas valmivast Solarise keskusest.



Kuid kuupäeva, millal kolib «Ringvaade» ETV esimesest stuudiost, mida tuleb jagada mitme teise saatega, rajatava meelelahutus- ja elustiilikeskuse teisele korrusele, pole Eesti Rahvusringhääling (ERR) veel otsustanud. ERRi juhatuse liikme Hanno Tombergi sõnul saab see teoks hiljemalt kuu aja jooksul.



Uue stuudio väljaehitus läheb rahvusringhäälingule maksma 1,3 miljonit krooni, mis tuleb «Ringvaate» ja ERRi investeeringute eelarvest. Sellele lisandub umbes miljonikroonine tehnikainvesteering, mis seotud kolme kaamera, helitehnika, valgustuse jms ülesseadmisega.



«Telestuudio ehitamine ei ole igapäevane asi,» kommenteeris Solarise teisel korrusel asuva 74-ruutmeetrise stuudio rajamist ERRi meelelahutustoimetuse juhataja Mart Normet. «See on päris kosmoseteadus.»



Poole stuudio pinnast võtab enda alla režiiruum, kus töötavad režissöör, valgustaja, produtsent jne.



Tomberg rääkis Postimehele, et kui ERR hakkas eelmise aasta lõpus otsima kohta, kust plaanitav igaõhtune publitsistikasaade eetrisse saata, oli eesmärgiks viia see kinnisest ruumist rohkem avatud paika. Tema sõnul oli tähtis, et uus stuudio asuks Tallinna kesklinnas, kus käib koos palju rahvast ja kuhu oleks ka saatekülalistel mugav kohale tulla.



Pilvelõhkujate puudused


Normet märkis, et ERR kaalus «Ringvaate» uue stuudio asukohana ka vanalinna, kõrghooneid ja kaubanduskeskusi. Kuid need ei sobinud, sest vanalinnas käivad rohkem turistid kui kohalikud inimesed ja pilvelõhkujad pakuvad küll kaunist vaadet, aga nende ülakorruste akende taga ei liigu inimesi.



Tomberg ütles, et igasuguste kaubanduskeskuste kahjuks rääkis tõsiasi, et seal olnuks stuudio aknast paistvate kaupluste logod selgelt nähtavad. Ta kinnitas: «Ükski logo Solarise stuudiost näha ei jää.»



Normet lausus, et ERR pöördus Solarise poole ajal, mil uut keskust alles rajati, ja seetõttu said ehitajad arvestada teletegijate soove. Tema sõnul lähevad ka näiteks Taanis ja Soomes avalik-õiguslikud kanalid eetrisse saadetega, mille stuudio asub väljaspool telemaja. «Iga kanali unistus on minna eetrisse elu keskelt,» sõnas ta.



Kolides «Ringvaate» stuudio väljapoole telemaja, saab ETV vähendada koormust esimeses stuudios, kust sel sügishooajal debüteerinud saade, mis peab tugevdama ERRi õhtust ajavööndit, on seni eetrisse läinud. Esimesest stuudiost jõuab ekraanile veel mitu saadet, nagu näiteks «Foorum», mis jätab pärast «Ringvaate» lõppu debatisaate kujunduse ülesseadmiseks vähem kui kaks tundi.



Promotöö välistatud


Normet tunnistas, et «Ringvaate» kolimine Solarise keskusse teeb saate tootmise tehniliselt raskemaks, sest toimetuseruumid jäävad telemajja. «Elu muutub logistiliselt keerukamaks,» nentis ta.



Samas avaneb Solarises võimalus minna kaameratega terrassile või fuajeesse, mis Normeti sõnul muudab saate tootmise koha multifunktsionaalsemaks.



Postimehe küsimusele, ega rahvusringhäälingu stuudio viimine eraäri pinnale ei tekita küsitavusi, kinnitas Tomberg vastuseks: «Püüame vältida igasugust huvide konflikti. Selle saate sisu ei tohi määrata ükski kaubandusettevõte Eestis.»



Ka Normet lisas, et igasugune promotöö ERRi eetris on lausa seadusega välistatud.


ERR on sõlminud Solarise keskusega stuudio üürilepingu viieks aastaks. Selle aja jooksul loodab ERR saada valmis oma uue hoone Tondil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles