Uuring: bikiiniefekt paneb mehed impulsiivselt käituma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased: bikiiniefekt paneb mehed impulsiivselt käituma ja tekkinud pinget asendustegevusega maandama
Teadlased: bikiiniefekt paneb mehed impulsiivselt käituma ja tekkinud pinget asendustegevusega maandama Foto: Reuters / Scanpix

Belgia Katholieke ülikooli uuring näitas, et niinimetatud bikiiniefekt paneb mehed impulsiivselt käituma.

Uurijate sõnul otsivad mehed bikiinide ja muude naistega seotud seksistiimulite poolt tekitatud pingele kohest rahuldust asendustegevustest nagu söömine ja rahakulutamine, kirjutab Sciencedaily.com.

Uuringus, mille käigus Bram Van Der Berghi juhitud meeskond andis katsealustele meestele naiste bikiine katsuda, tekkis katsealustel seksuaalne erutus, millest tekkinud pinge vajas kohest rahuldamist.

«Mehed tahtsid tekkinud pinge järel kohest rahuldust saada ja selleks sobis nii söömine kui ka rahakulutamine,» lausus uurija.

Van Der Bergh selgitas, et põhimõtteliselt on see seksuaalse erutuse maandamine enda premeerimise läbi.

Van Der Berghi arvates tähendab evolutsioonilises võtmes see seda, et lahendamata seksuaalpinge võib käivitada alateadvusliku seisundi, et isiku paljunemisvõimalused on ohustatud.

«Sellele juhul otsivad mehed pinge maandamiseks asendustegevust või ressursse, mis nende arvates aitavad toime tulla. Kuid tänapäevases keskkonnas on selline käitumine lihtsalt jäänuk,» arvasid uurijad.

Van Der Bergh lisas, et bikiiniefekt ei kehti kõigi meeste kohta ühesuguselt, vaid see varieerub vastavalt inimesele.

Kuigi enamik mehi võivad pärast seksikate reklaamide ja naiste aluspesu nägemist langetada ebaratsionaalseid otsuseid, siis paljude meeste jaoks sellest siiski ei jätku ja nad vajavad tugevamat stiimulit nagu alasti naisekeha.

Van Der Bergh sõnas, et bikiiniefekt tekitab meestes vajaduse saada kõike praegu ja kohe, kuid see impulss on siiski kontrollitav. Eritu juhul, kui otsuse langetamisel pole mehe vaateväljas ühtegi liiga palju paljast nahapinda näitavat naist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles