«Ringvaates» sai sõna GHBd tarvitanud noormees

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saatejuhid Marko Reikop ja Anu Välba
Saatejuhid Marko Reikop ja Anu Välba Foto: ETV

ETV saade «Ringvaade» tegi intervjuu mehega, kes on tarvitanud korgijoogina tuntud narkootikumi.

Möödunud nädalal tappis narkootikumi GHB uimas olev Janel kaks jalgratturit ning esmaspäeval sõitis sama narkootikumi tarvitanud mees maha trolliliini.

24-aastane Marko rääkis saates, et proovis korgijooki sõprade õhutusel. «Alguses mõjus nagu alkohol - oli vaba olla, olin suhtlemisvalmis, kõik olid sõbrad,» kirjeldas mees. «Mingil hetkel kustus pilt ära ja hommikul ei mäletanud midagi.» Ta mäletas nii palju, et jäi ööklubis laua taha magama ja veeti kartserisse. «Hollywoodis on koht, kuhu viiakse kustunud inimesi,» selgitas Marko.

«Korgijooki küll enam ei proovi. Ei mäleta midagi ja igasuguseid asju võib juhtuda,» ütles mees. Tal vedas, et ta viidi kartserisse, mitte ei lubatud linna peale.

Marko ei osanud GHB hinda öelda - esimene kord tehti talle välja. Mehe sõnul on uimasti ööklubides vabalt saadaval. Korgijooki Marko sõnul alkoholist eristada ei saa: «Samasugune. Ainult kui alkoholi puhul tekib promill, siis sellega ei teki midagi.» GHB tarvitamise järel ei tekkinud pohmelli.

Põhja prefektuuri narkotalituse juht Kaido Kõplas selgitas, et GHB tarvitamisel tekib eufooria, ekstaas ja pidurdusreaktsiooni aeglustumine, mis on väga sarnane alkoholijoobele. Tekivad seltsivad ja sõbralikud meeleolud, mis aga võivad kiiresti vahetuda agressiivsuse vastu. Üledoosi puhul tekib uimasus, südame töö aeglustub, mis võib kaasa tuua surma.

Kõplase sõnul on GHB suhteliselt levinud, ei ole kallis ja selle tootmine pole keeruline. Üks doos on 5-6 milliliitrit, mis on umbes korgitäis, ja maksab umbes 50 krooni. Õhtu jooksul kulub tavaliselt mitu korki.

Narkootikumid kaovad verest kiiresti, kuid enamik uimastitest on uriinis tuvastatavad veel pikka aega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles