«Ringvaade» külastas seenemürgitusest paranevat peret

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saatejuhid Marko Reikop ja Anu Välba
Saatejuhid Marko Reikop ja Anu Välba Foto: ETV

Seekordses ETV saates «Ringvaates» sai näha, kuidas paraneb seenemürgituse saanud Põlvamaa perekond.

Sirmikute pähe rohelisi kärbseseeni söönud Põlvamaa pere kosub neljandat päeva kodus. Vanaema on veel haiglas, tal on probleeme neerudega ning tema paranemise teeb raskemaks suhkruhaigus.

Pereema rääkis, et praegu annab juhtunu kõvasti tunda: «Kui ikka natuke kauem püsti oled, hakkab higi voolama.» Vana jõu taastumiseks kulub veel pool aastat.

Mürgistusteabekeskuse juht Kristiina Põld märkis, et stsenaarium oleks võinud palju mustem olla - selle seene mürgitusse võib surra.  Olukorra tõsidus sõltub söödud seente kogusest, ka seeneti võib mürgisisaldus erinev olla. Esimesed sümptomid on iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus, nõrkus ja südamepekslemine, mis avalduvad 6 kuni 24 tuni pärast seente söömist.

Kui juba seeni söödud, pole kodustes tingimustes võimalik eriti midagi ette võtta ja tuleb pöörduda kiirabisse. Maoloputus on näidustatud esimese tunni jooksul pärast seente söömist, kui midagi võib veel maos olla. Aktiivsöe manustamine on näidustatud kõikide mürgistuste puhul.

Mürgistusteabekeskuse infotelefonile 16662 on viimase aasta jooksul võetud 20 kõnet, peamiseks mureks tuttavate pool või kodus söödud tundmatud seened.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles