Prantslane kavatseb hüpata 40 kilomeetri kõrguselt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michel Fournier
Michel Fournier Foto: AFP / Scanpix

Prantsusmaa armee endine langevarjur Michel Fournier kavatseb täna pärastlõunal hüpata 40 kilomeetri kõrguselt ja lüüa nelja maailmarekordit.

Kui kõik läheb plaanipäraselt, siis teeb 64-aastane prantslane hüppe kõige kõrgemalt, pikima ja kiireima vaba langemise kui ka õhkutõusmise kõrgusrekordi, kirjutab Mirror.

«Küsimus pole ainult rekordites. Tähtis on katsetada, muutmaks hüppamist ja vaba langemist turvalisemaks. Suur küsimus uurijate jaoks on see, kas inimene kannatab välja helibarjääri ületamise,» sõnas Fournier.

Hüppe õnnestumiseks on vaja head ilma nii ülemistes kui ka alumistes õhukihtides.

Fournier katsetab 40 kilomeetri kõrgusel hüppamist ja vaba langemist juba kolmandat korda. Aastatel 2002 ja 2003 läks õhkutõusmiskapsel juba maapinnal katki, kuna tugev tuul lõhkus selle.

Sel korral on kapsel  valmistatud kolmekordsest materjalist ja teadlased loodavad, et see on küllalt tugev, et vastu pidada.

Langevarju plaanib mees avada alles päris maapinna lähedal.

Üks Fournier  projekti toetajatest on USA õhujõudude ohvitser Joe Kittinger, kes 1960. aastal hüppas atmosfääri uurimise õhupallist 31 kilomeetri kõrguselt.

Nüüd on 79-aastane lennundusveteran jaganud oma kogemusi Fournier`ga

«Ütlesin Fournier`le, et kõrgel atmosfääris on väga rasked tingimused. Ta vajab sobivat kaitsekostüümi, hüppevahendit kui ka suurepärast meeskonda,» lisas Kittinger.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles