Adolf Hitleri «Mein Kampfist» valmib uustrükk

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1925. aastal ilmunud «Mein Kampfi» esikaas
1925. aastal ilmunud «Mein Kampfi» esikaas Foto: Wikipedia.org

Natsi-Saksamaa diktaatori Adolf Hitleri poliitiline manifest «Mein Kampf» on Saksamaal alates 1945. aastast keelatud olnud.

Nüüd plaanib Münchenis asuv teadusinstituut, millele kuuluvad selle teose õigused, «Mein Kampfist» uustrüki välja anda, kirjutab ajakiri Stern.

Uurijate sõnul oleks sellest teosest eelkõige kasu ajaloouuringutes ning koolides ajaloo õpetamisel.

Teosele lisatakse ka kommentaarid, et seda ei saaks kaksipidi mõista.

«Mein  Kampfi» uustrükk peaks ilmuma 2015. aastal.

Hitleri raamatu väljaandmine on leidnud ka vastuseisu, kõige enam ollakse selle vastu Baieris.

Arvatakse, et «Mein Kampf» tekitab vääritimõistmist ning poliitilisi konflikte.

Saksamaa juutide organisatsioon on aga seisukohal, et teadlaste uurimise tarbeks välja antav kõmuline teos teenib kõigi huve.

Juutide arvates võib «Mein Kampf» osaliselt aidata kaasa holokausti põhjuste mõistmisele.

Saksamaal on mitmete teiste 1930. aastate riigimeeste teoseid ja memuaare samuti uuesti trükitud teadusliku uurimise tarbeks, kuid Hitleri «Mein Kampf» on siiani keelu all olnud.

«Mein Kampf» (Minu võitlus) on Adolf Hitleri raamat, kus on ühendatud autobiograafia ja rahvussotsialistliku ideoloogia tutvustus.

Hitler dikteeris raamatu Landsbergis vangis istudes Emil Maurice'ile ning pärast juulit 1924 Rudolf Hessile, kes selle koos mõne abilisega toimetas. Teine köide valmis pärast enneaegset vabanemist detsembris 1924 ühes Obersalzbergi villas.

Esimene köide «Eine Abrechnung» (Kättemaks) ilmus 18. juulil 1925, teine köide «Die nationalsozialistische Bewegung» (Natsionaalsotsialistlik liikumine) detsembris 1926.

Algul pani Hitler raamatule pealkirjaks «Viereinhalb Jahre gegen Lüge, Dummheit und Feigheit» (Neli ja pool aastat valede, rumaluse ja arguse vastu), kuid natsionaalsotsialistist kirjastaja meelest oli see pealkiri liiga keeruline.

Kuni 1930. aastani ilmus «Mein Kampf» kahe suureformaadilise köitena hinnaga à 12 marka. 1930 ilmusid mõlemad köited koos üheköitelises rahvaväljaandega formaadis 12×18,9 sentimeetrit, mis oli tavaline Piibli-formaat.

Aastatel 1925–1945 tehti originaaltekstis arvukalt muudatusi ja täiendusi. Nähtavasti viimistlesid keeleliselt ja sisuliselt segaseid kohti anonüümsed toimetajad Hitleri kaaskonnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles