Venelaste kuulsat Berliini lipuheiskamise fotot retušeeriti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Retušeeritud foto - sõjaväelaselt on üks kell ära võetud, lipp on lehvima pandud ja musta suitsu on juurde lisatud
Retušeeritud foto - sõjaväelaselt on üks kell ära võetud, lipp on lehvima pandud ja musta suitsu on juurde lisatud Foto: Internet

Kuulsat fotot, millel on näha vene sõdurit Berliini riigipäevahoonele Nõukogude Liidu lippu heiskamas, retušeeriti.

Saksamaal avatakse näitus Teise maailmasõja ajal tehtud fotodest ja enne ülespanekut paljastus, et Nõukogude Liidu lipu heiskamise fotot oli Stalini tõttu muudetud, kirjutab Daily Mail.

Stalinile ei läinud korda, kui Punaarmee sõdurid sakslannasid vägistasid, kuid ta lubas karistada surmanuhtlusega neid sõjaväelasi, kes sõjasaaki võtsid.

Kuulsa foto all paremas nurgas on näha ühte sõdurit, kelle mõlemal käel on käekell.

Fotograaf Jevgeni Khaldei märkas, et tema 2. mail 1945 tehtud fotol on sõduril kaks kella ja jõudis fotot muuta enne, kui see Kremlisse saadeti.

Sakslaste kinnitusel nõudsid Berliini vallutajad neilt käekelli.

«Kellad olid sel ajal Nõukogude Liidus haruldased ja neid peeti nagu mingisuguseks sõjatrofeeks,» meenutasid sakslased.

Fotograaf Khaldei sai aru, et kui ta saadaks originaalfoto, kus sõjaväelasel on kaks kella, siis satuks see mees uurimise alla ning ta võiks oma elu kaotada.

Fotograaf otsustas fotot retušeerida – sõdur jäi ühest kellast ilma, lipp pandi olematust tuulest hoolimata lehvima ja taevalaotusesse lisandus rohkem põlemisest tekkinud musta suitsu. Foto andis sündmusest edasi dramaatilisema pildi.

Khaldei arvates polnud foto muutmine probleem, kuna ta uskus propagandasse ja see foto tuli väga hea välja ning on ajalooliselt autentne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles