Alaska kalamees püüdis 200 aasta vanuse kala

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henry Liebman enda püütud rekordkalaga
Henry Liebman enda püütud rekordkalaga Foto: SCANPIX

USAs Alaskal püüdis üks mees hiljuti 18 kilogrammi kaaluva ja 104-sentimeetrise kala, mis arvatakse olevat 200 aasta vanune.

Seattle´ist pärit Henry Liebman oli 21. juunil kala püüdmas, kui ta tõmbas välja rekordilise meriahvena, edastab Yahoo News.

Ta tõmbas kala pinnale 270 meetri sügavuselt.

«Nägin kohe, et see kala on ebanormaalselt suur. Ma sain sellest alles siis aru, kui uurisin Alaska kalade raamatust selle liigi kohta,» selgitas mees.

Tegemist oli kalaga, mille liigi esindajad on oranži, roosat ja punast värvi. See kala on alaska vetes üsna levinud ning nad elavad 300 – 400 meetri sügavusel.

Alaska Sitka piirkonna kalandusspetsialisti Troy Tidingco sõnul on tegemist 200 aastase kalaga. Varasem selle liigi esindaja vanuserekord oli 175 aastat. Selle kalaliigi esindajate vanuse saab kindlaks määrata kõrvaluu juures olevate kasvurõngaste järgi.

Aastaid tagasi olevat välja tõmmatud nüüd püütud liigi esindajale sarnase liigi esindaja, mille vanus oli 205 aastat, kuid see kala oli väiksem.

2007. aastal tõmbasid kalurid aga pinnale meriahvena, kelle vanus oli umbes 115 aasta. USA ookeani ja atmosfääri assotsiatsiooni teadlased uurisid seda kala ning leidsid, et see kala oli siis marja täis.

Liebmani sõnul tahab ta kala viia koju Seattle`isse. Ta saatis Alaska kalandusametile sellest kalast proovi, et vanus saaks kindlaks teha.

Tidingco rõhutas, et see kala võib olla vanem kui Alaska ostmine Venemaalt 1867. aastal.

Teadlaste sõnul on looduses tavaline, et väiksemad loomad elavad suurematest kauem, kuid nende kalade puhul ei pruugi see paika pidada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles