Kuul võib leiduda asteroidide jäänuseid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuu
Kuu Foto: SCANPIX

Kuul asuvates kraatrites on mineraale, mis võivad olla sinna langenud asteroidide jäänused, mitte kokkupõrkel Kuu pinnast välja paiskunud osakesed.

Teadlaste sõnul on inimkonna teadmised Kuust seni üsna kesised, edastab news.com.au.

Pikka aega on arvatud, et Kuu pinnaga põrkunud kosmilised objektid aurustusid.

Kuu kraatrites leidub mineraale nagu spinell ja oliviin. Samas ei leidu neid Kuu pinnasekihis. Selle tõttu arvatakse, et need ained jõudsid sinna asteroididega kokkupõrkel.

Oliviin ja spinell on asteroidide ja meteoriitide koostises tavalised komponendid. Neid mineraale on leitud Kuu Copernicuse, Theophiluse ja Tycho kraatritest, mille diameeter on keskmiselt 100 kilomeetrit.

Hiina ja USA teadlased tegid Kuu kraatritest arvutisimulatsiooni ja leidsid, et kokku põrganud osakesed, mille kiirus jäi alla 12 kilomeetri sekundis, jäid kokkupõrkes alles, kuigi väga väikeste osadena.

«Leidsime, et ebatavalised mineraalid, mida Kuu kraatrites leidub, on välist päritolu ning ei ole Kuule omased,» teatasid uurijad.

Varasemad uuringud on näidanud, et Copernicuse kraater ei ole piisavalt suur, et sellega kokku põrganud kosmiline objekt selle pinnaaluse kihi nähtavale tooks.

Maal on tekkinud spinellist ja oliviinist haruldane vääriskivi peridoot.

USA Arizona ülikooli Maa ja kosmose uurimise instituudi teadlase Erik Asphaugi sõnul kunagi Maaga kokku põrganud kosmilistest objektidest  pärit mineraale, mida nüüd kaevandatakse Maal kui vääriskive, võib olla ka Kuul.

Asphaugi arvates võisid kosmilised kehad põrgata Kuuga kokku kiirusega kaks kilomeetrit sekundis ning jääda väikeste osakestena alles.

Teadlase sõnul ei saa välistada, et Kuul leiduv on hoopis Maalt pärit.

«Provokatiivse teooria kohaselt võib Kuul leiduda Maa protobioloogilist materjali, mis Maal on geoloogilise aktiivsuse ja muude maakoore muutuste tagajärjel kadunud, on Kuul seni alles,» lausus Asphaug.

Ta lisas, et astronaudid võiks Kuule tagasi saata uurima, kas seal leidub tõesti Maalt pärit materjali.

Kui Maa koor liigub pidevalt, siis Kuu pind on sama juba miljardeid aastaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles