Inglanna: siirdatud neer muutis mu isikut

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neerusiirdamise operatsioon.
Neerusiirdamise operatsioon. Foto: SCANPIX

Ühe inglanna sõnul muutis talle siirdatud neer tema isikut.

Lancashire`is Prestonis elava 37-aastase Cheryl Johnsoni kinnitusel on ta iseloom ja huvid pärast neerusiirdamisoperatsiooni muutunud, kirjutab newsvault.com.

 

«Arvan, et sain oma uued jooned neerudoonorilt, 59-aastaselt mehelt, kes suri aneurüsmi tagajärjel,» leidis Johnson.

Naise kinnitusel on ka tema kirjanduslikud eelistused muutunud. Kui varem meeldis talle kerge ajaviitekirjandus, siis nüüd on tema lemmikuteks Dostojevski teosed.

«Olen kindel, et doonori organi saaja saab kaasa ka mõned tema jooned. Mulle on alati raamatuid lugeda meeldinud, kuid klaasikuid nagu Dostojevski ja Austen varem mitte. Nüüd avastasin huvi nende kirjanike teoste vastu,» lisas neerusiirdamise läbinu.

 Cheryl Johnsonil tekkis neerudega probleem 1998. aastal ja 2001. aastal neerusiirdamine ebaõnnestus.

Möödunud aastal toimunud neerusiirdamisoperatsioon oli aga edukas.

USA teadlased on loonud teooria, mille kohaselt doonororgani loovutanult kandub selle saajale ka midagi üle. See teooria kannab nime rakumälu fenomen ning see võib nende sõnul selgitada siirdatud organitega inimeste isiksuse muutust.

«Meil on selle kohta mitmeid näiteid. Näiteks kõrgusefoobia all kannatanud naisest sai pärast doonororgani saamist mägironija, šokolaadile allergiline mees hakkas ilma probleemideta šokolaadi sööma. Kuid on ka negatiivseid näiteid. Üks seitsmeaastane tüdruk hakkas pärast seda, kui talle siirdati mõrvatud lapse süda, nägema õudusunenägusid, et ta tapetakse,» laususid USA teadlased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles