Kuidas maiad said oma kuulsa sinise värvi?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuidas maiad said oma kuulsa sinise värvi?
Kuidas maiad said oma kuulsa sinise värvi? Foto: Wikipedia.org

Iidsed maiad kasutasid erksinist värvi oma templite, keraamika, kirjutiste ja isegi ohvriks toodud inimeste värvimiseks.

Nüüd teatas grupp Hispaania keemikuid, et nad on teinud maiade sinise värvi saladuse lahendanud, edastab Discovery News.

Juba varasemast oli teada, et maiade sinise värvi kaks põhikomponenti olid taimne värv indigo ja savipõhine attapulgiit.

Mil viisil maiad oma sinist värvi valmistasid, ei olnud seni täpselt teada.

Teadlaste sõnul leidsid nad ühest teisest maiade poolt kasutatud ainest jälgi, mille kaudu jõuti selleni, kuidas värvi valmistada võidi.

«Leidsime dehüdroindiogo jälgi, mis tekib indigo oksüdeerumise protsessis kõrge kuumuse juures. Indigo on sinine ja dehürdoindigo on kollane. Nende mõlema olemasolul saab roheka maiade sinise tooni. Võimalik, et maiad said erinevaid siniseid toone kuumuse reguleerimisega. Värvisegu kuumutati kas rohkem või vähem aega, lisades rohkem või mitte lisades puid tulle,» selgitas Valencia ülikooli uurija Antonio Doménech.

2008. aastal teatasid USA uurijad, et maiade sinine värv sisaldas ka puuvaiku. Need uurijad said oma andmed maiade kausilt, millelt leiti värvijälgi ning mida kasutati ka viiruki põletamiseks. Puuvaiku saab kasutada viirukina. Doménechi meeskonnale neist andmetest ei piisanud.

«Kausis oli maiade sinist, mis oli segatud puuvaiguga. See oli vaid viiruki jaoks,» teatas teadlane.

Nad lisasid, et nad uurivad nüüd keemilisi sidemeid, mis hoiavad koos maiade sinise orgaanilist komponenti indigot ja inorgaanilist komponenti savi. Viimane tagab maiade sinise vastupidavuse.

Üks kõige hämmastavam maiade sinise leid tehti looduslikust karstilehtrist, mis kannab nime Püha Cenote. See asub Mehhikos Yucatani poolsaarel Chichén Itzás maiade kunagises linnas.

Kui see 1904. aastal avastati, siis sinise värvi leid sealt tekitas teadlastes imestust. Nüüdseks aga on tehtud kindlaks, et sinna ohverdatud inimesed võidi enne sinisega üle värvida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles