Texas tahab iseseisvuda?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Texase (alumine) ja USA lipp osariigi pealinnas Austinis asuval Kapitooliumil
Texase (alumine) ja USA lipp osariigi pealinnas Austinis asuval Kapitooliumil Foto: Wikipedia.org

USA Texase osariigis on iseseisvusliikumine hoogustunud.

Kuigi õhus ei ole revolutsiooni märke, on iseseisvuspüüd juba pikka aega olnud teksaslaste meeles, kirjutab STT.

Iseseisvuspüüe sai uue hoo koos möödunud aastal toimunud maksude tõstmise vastaste meeleavaldustega.

Iseseisvuspüüetele on oma õla alla pannud ka Texase vabariiklasi esindav senaator Rick Perry, kelle sõnul on Washington unustanud USA põhiseaduses osariikide kohta sätestatu.

«Keskvõim kägistab ameeriklasi, võtab neilt raha, mille ta niisama tuulde laseb. Meil on õigus enda eest seista, » sõnas senaator.

Hiljem ta pehmendas oma ütlust, öeldes, et Texase eesmärgiks on osariikides liidust lahku löömine, kuid veel ei ole selleks õige aeg.

Texase iseseisvuse pooldajate sõnul meenutab praegune olukord kriisi jõudnud abielu.

«Üks pooltest ei ole oma tõotusi pidanud  ning on rikkunud sõlmitud kokkuleppeid,» sõnas iseseisvuse pooldaja Lowanna Munden.

Eriti ollakse Texases vastu president Barack Obama projektile, millega püütakse majandust turgutada. Teksaslasi pani nördima see, et seda tehakse maksumaksjate rahadega.

«Meil on raha tuulde loopivatest poliitikutest kõrini. Me ei kavatse alluda keskvõimu poolt propageeritavale sotsialismile,» lisas iseseisvuslane Philip Dennis.

Osariigi üks suurimatest iseseisvuse pooldajatest on niinimetatud Texase vabariigi partei. Selle partei teooria kohaselt oli USA tekkimine osariikidest ebaseaduslik. Esimese kõvahäälse iseseisvusnõudmise esitas see partei 1995. aastal.

Hiljem lagunes see partei mitmeks väiksemaks rakukeseks. Nüüd ongi Texases mitu sellist organisatsiooni, mille põhieesmärgiks on Texase iseseisvuse saavutamine.

Väidetavalt on iseseisvusliikumisega ühinenud kümneid  tuhandeid inimesi. Asjatundjate arvates on see arv liialdatud.

«Texase iseseisvust püüdlevad kodanikud väänavad ajaloolisi fakte, et oma eesmärki õigustada,» arvas Ball State ülikooli ajaloolane Michael Doyle.

Texases tehtud küsitlus näitas, et suur osa teksaslastest arvab väga hästi hakkama saavat ka ilma keskvõimuta.

Teksaslaste sõnul on neil naftat ja ka osariigi majandus on korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles