Saksamaa perekond tuleb toime rahata

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raphael Fellmer ja ta naine Nieves Palmer Muntaner
Raphael Fellmer ja ta naine Nieves Palmer Muntaner Foto: SCANPIX

Saksamaal Berliinis elav kolmeliikmeline perekond elab praktiliselt rahata juba kaks aastat.

Tegemist ei ole majanduslanguse ohvritega, vaid nende elustiiliks on rahavaba elu, millega nad protestivad ületarbimise vastu, edastab Yahoo News.

«Tarbides me toetaksime süsteemi ning sellega annaksime oma panuse maailma hävitamisse. Inimesi tuleb innustada leidma alternatiivseid eluviise,» lausus 29-aastane Raphael Fellmer.

Fellmeri sõnul hakkas ta töötama 12-aastaselt ning tal on olnud töökohti hotellides, baarides, restoranides ja mitmes muus ametis.

2010. aastal lõpetas ta Hollandis Haagis ülikooli. Tema ja ta kaks sõpra käivitasid pärast seda 15-kuuse programmi, mille raames taheti tõsta kaaskodanike teadlikkus keskkonna hävitamise ja ühiskonnas levinud raiskamise suhtes. Nende sõnul maailmas toodetavast toidust kolmandik läheb prügimäele. Selle toidu väärtus on üks miljard dollarit.

Kolmik sõitis ka pöidlaküüdiga Euroopast Mehhikosse. Neil ei olnud raha ja nad sõltusid inimeste heatahtlikkusest.

Nad läbisid rohkem kui 10 000 kilomeetrit kasutades 500 liiklusvahendit, kaasa arvatud jahti, mis viis neid Kanaari saartelt Brasiiliasse. Mehed tegid ülesõidu eest pardal tööd.

Fellmer kohtas teekonnal ka oma naist Nieves Palmerit, kes jäi lapseootele.

Nüüd elab paar oma 18-kuuse tütre Alma Luciaga Berliinis ning nad jätkavad rahata elustiili. Nad teevad mitmesuguseid väikese tasuga töid, kuid nad ei soovi raha tasuks, vaid elukohta: paar elab koos nende sarnaste vaadetega inimestega ehitises Peace House Martin Niemöller.

Paar saab siiski riiklikku lapsetoetust ja see on rahaline.

Kui Fellmerist sai täiskohaga aktivist, tegi ta ka lehekülje The Revolution: In Harmony With Earth».

Fellmer on tunnistanud, et ta eluviis on väga radikaalne. Tema sõnul ei pea kõik elama nagu tema, vaid tema puhul on tegemist protestiga.

«Tahan, et inimesed mõtleksid, mida nad elus muuta saavad. Selleks on palju võimalusi,» lausus sakslane.

Saksmaal on käivitunud laiaulatuslik liikumine, milles jagatakse üksteisega toitu, mis on täiesti söödav ja puhas, kuid mis pärineb suurte ostukeskuste prügikastidest. Fellmer on üks selle liikumise algataja.

Fellmeri lisas, et at on isa ja ta teeb kõik, et ta tütrel ei tekiks rahast probleeme.

«Lapsed vajavad vanemate armastust, tähelepanu ja aega. Lastele antavad materiaalsed asjad on naeruväärsed,» tõdes sakslane.

Perekond on leidunud endale arstid, kellele nad tasuvad mõne koduse majapidamistöö, mitte rahaga.

Fellmeri sõnul ta vanemad toetavad ta rahavaba elu, kuid neid on üsna palju, kes teda kritiseerivad.

«Inimesed on negatiivsuse loopimisel väga loomingulised. Paljude arvates olen ma lihtsalt laisk ega viitsi tööd teha ning kasutan teiste heatahtlikkust ära. Kuid need, kes mu ära on kuulanud, saavad aru, et ma töötan 40 – 50 tundi nädalas projektidega, kuidas kõigi elu lihtsamask ja paremaks muuta,» selgitas mees.

Fellmer loodab, et ta elustiil on paljudele eeskujuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles