Adolf Hitler pidas Charlie Chaplinit ohtlikuks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Charlie Chaplin
Charlie Chaplin Foto: Wikipedia.org

Natsi-Saksamaa päevilt pärinev raamat paljastab, et Saksamaa diktaator pidas briti filmirežissööri ja näitlejat Charlie Chaplinit ohtlikuks.

Charlie Chaplin oli Adolf Hitleri niinimetatud tapmisnimekirjas, kirjutab Daily Mail.

Chaplini nimi on ära toodud natsipropaganda teoses «Juden Sehen Dich An» (Juudid jälgivad sind), mille 1930. aastatel kirjutas professor Johann von Leers, keda peeti üheks natsivalitsuse mõjuvõimsamaks ideoloogiks.

95-leheküljelises raamatus mainitakse lisaks Chaplinile ka Albert Einsteini ning veel mitmeid juudi päritolu ühiskonnategelasi, juriste, pankureid, majandusteadlasi, kunstnikke ja ajakirjanikke.

«Raamatus hoiatatakse juutide rahvusvahelise salaliidu eest. Kummaline on see, et seal mainitakse ka Charlie Chaplinit, kes ei olnud juut, vaid inglane. Nad pidasid millegi pärast ka teda ohuks,» lausus selle raamatu oksjonile panev Richard Westwood-Brookes.

Charlie Chaplin astus Hitleri vastu sellega, et  parodeeris 1940. aastal valminud filmis «Diktaator» Adolf Hitlerit, natsionaalsotsialismi ja fašismi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles