«Õhtusöök viiele» retseptid: vaata, mille põnevaga tuli lagedale Ryosuke!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ryosuke Kurahashi
Ryosuke Kurahashi Foto: Christo Neemre

Esmaspäevases «Õhtusöök viiele» võõrustas külalisi Eivere mõisa arendav jaapanlane Ryosuke Kurahashi.

Ryosuke Kurahashi, eestlastele lihtsalt Rio, on Jaapani päritolu koorijuht ja ooperilaulja, kelle põhitegevus on hetkel seotud Paide lähistel asuva Eivere mõisaga. Oma rahvuskaaslasele kuuluvas mõisas teeb Ryosuke peamiselt kontoritööd, kuid tegelikkuses kõike, mida vaja – ennastki kutsub ta hellitavalt mõisaorjaks. Lisaks mõisatööle juhendab Rio Paides noortekoori. Eestisse sattus Ryosuke 12 aastat tagasi. Mees tuli koorijuhtimist õppima, kuid nii nagu paljude välismaalaste puhul, ei jäänud temalgi Eesti naiste ilu märkamata ja just siit leidis ta endale naise. Tänaseks suhtleb Rio vabalt eesti keeles ning armastab ülekõige eestlaste rahvustoitude hulka kuuluvat mulgiputru ja kama, sobivad ka verivorst ja verikäkk!

1. eelroog – Kõrvitsasupp neljale inimesele

Vaja läheb:

650 g kõrvitsat
200g sibulat
80g porgandit
20g võid
400ml kanapuljongit
400ml piima
80ml vahukoort
1spl soola
valget pipart
pune
jahvatatud ingverit
kaunistuseks vahukoort ja petersell

Valmistamine:

Kõrvits koorida ja eemaldada seemned ning lõigata kuubikuteks. Porgand koorida ja viilutada. Potis sulatada või. Hakitud sibul ja porgand praadida keskmisel kuumusel 5-6 minutit. Seejärel lisada kõrvits ja praadida veel 3-4 minutit. Lisada kanapuljong ja panna potile kaas peale. Kui poti sisu hakkab keema, keerata kuumust madalamaks. Kui kõrvits on pehmeks keenud, lisada piim, kuumutada läbi ja tõsta pott pliidilt. Mikserda saumikseriga poti sisu ühtlaseks püreeks. Valmis püree lase läbi suure aukudega sõela. Sõelale jäänud paksem supi sisu eemalda. Läbi sõela tulnud peenem püree aseta tagasi pannile ja lisa vahukoor. Kuumuta veelkord läbi ja lisa pune, jahvatatud ingver, valge pipar ja sool. Tõsta valmis supp kõrvitsasupp kaussi. Kaunista vahukoore ja peterselliga.

2. eelroog: Roheline salat lõhega 4-le inimesele

Vaja läheb:

100g lõhet
0,5 pead jääsalatit
10cm valget redist
0,5 potti murulauku
0,5 porgandit
2 küüslauku
2spl sojakastet
2spl seesamiõli
1tl seesamiseemneid
2spl veiniäädikat

Valmistamine:

Jääsalati lehed rebida näppudega väiksemateks tükkideks ja lõigata murulauk 3 cm ribadeks. Porgand koorida ja lõigata peenikesed umbes 5 cm ribad. Küüslauk riivida tiheda riiviga peeneks. Valge redis riivida samuti peeneks. Lõhe lõigata suupärasteks tükkideks. Teha salati kaste, selleks segada omavahel riivitud küüslauk, sojakaste, seesamiõli ja veiniäädikas. Purustada seesamiseemned peeneks pulbriks. Lisada purustatud seemned kastele. Serveerimistaldriku peale panna roheline jääsalat, porgand, peale lõhe tükid. Viimasena riivitud valge redis. Kalla üle kastega ja serveeri.

Pearoog: Küpsetatud lõhe tomati kastmes neljale inimesele

Vaja läheb:

480g lõhet
6 tomatit
30ml extra virgin oliiviõli
30g shalottsibulat
8 sparglit
4 champignon de paris (valge šampinjon)
300ml vahukoort
natuke munavalget
sool, valge pipar

Valmistamine:

Esmalt valmista tomatikaste, selleks koori tomatid ja lõika iga tomat kaheksaks sektoriks. Tükelda šalottsibul ja prae oliivõliga keskmisel kuumusel ja aegajalt segades. Lisa tomatid aga ära prae tomateid katki, vaid kuumuta ettevaatlikult! Lisa vahukoor, sool ja pipar. Sega.

Teisel pannil prae oliiviõlis soola ja valge pipraga maitsestatud lõhe. Kui lõhest tuleb õli, korja ära. Lõika spargel pooleks ja keeda natuke soolaga maitsestatud vees. Tõsta sparglid kuumast veest välja ja aseta kohe külma vette. Aseta küpsetuspaberile tomatikaste, lõhe, šampinjonid ja spargel. Küpsetuspaberi äär tee kokku munavalgega. Voldi ääred kokku, sisu jääks justkui kinnisesse taskusse ning tee ka küptsetuspaber pealt munavalgega kokku. Aseta küpsetuspaberis praad ahju 180 kraadi juurde ja küpseta 15-20 minutit. Kui praad on valmis, serveeri laua peal koos küpsetuspaberiga.

Magustoit: Rohelise teega mousee koduse jäätisega neljale inimesele

Vaja läheb:

Jäätise jaoks:

400 ml 35 % rõõska koort
1 spl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
¾ purki suhkruga kodenspiima
lisandiks pähkleid ja šokolaadi

Mousee jaoks:

5g zelatiini
1,5spl vett
2spl suhkrut
100ml piima
2,5tl Matcha pulbrit
2spl kuuma vett
150ml vahukoort
1 muna
1spl tumedat suhkrusiirupit
veidi piparmünti

Valmistamine:

Jäätis:

Pane kaussi rõõskkoor, suhkur ja vaniljesuhkur ning vahusta kõvaks vahuks. Vaikselt vahustamise ajal lisa koorele kodenspiim. Lisa lisandid (purustatud pähklid ja šokolaad), kalla segu kaanega kaussi, sulge kaas ja aseta 3-8 tunniks sügavkülma.

Mousse:

1) Sulata želatiin 1,5 spl vees. Väiksesse potti lisa suhkur ja piim. Kui suhkur on sulanud, lõpeta kuumutamine. Lisa vee ja želatiini segu. 2) Vala matcha pulbri peale kuum vesi ja sega. Lase segu läbi sõela ja eralda tükid. Lisa matcha ja vee segu punktis 1 valmistatud segule. Võta kaks eraldi kaussi. Lisa ühte munavalge ja teise vahukoor. Mikserda mõlemad vahule. Sega kõik eelnevad segud kokku. Vala valmis segu serveerimiskausikestesse ja aseta 2-3 tunniks külakappi. Kui mousse on valmis, kaunista vaniljejäätise ja piparmündilehe ja tumeda suhkrusiirupiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles