Kohtumajas ajakirjanikele kallale läinud libajurist Eneke Roots taotleb nende vastu lähenemiskeeldu (6)

Annaliisa Köss
, reporter-toimetaja
Copy
Vasakult: Karmen Turk, Maarja Pild, Katrin Lust, Ketlin Kruse, Indrek Meltsas.
Vasakult: Karmen Turk, Maarja Pild, Katrin Lust, Ketlin Kruse, Indrek Meltsas. Foto: Raimo Kummer

«See on pahausklik,» leidsid «Kuuuurija» ajakirjanike advokaadid libajurist Eneke Rootsu avalduse kohta, milles naine nõuab saate tegijatele lähenemis-, viibimis- ja filmimiskeeldu.

Keeldude kohaldamiseks «Kuuuurija» saatejuht Katrin Lusti, reporter Ketlin Kruse ja toimetaja Indrek Meltsase vastu avalduse teinud libajurist Eneke Roots ise kohtusse ei ilmunud. Sellegipoolest otsustas kohtunik Aleksandr Kondrašov, et antud juhul ei takista ühe osapoole puudumine asja üle vaatamast. 

Kohtuniku täpsustavatele küsimustele, millal ja kuidas «Kuuuurija» ajakirjanike suhtlus Eneke Rootsuga üldse alguse sai, vastas saatejuht, et vihje Pärnus tegutseva väidetava libajuristi kohta sai ta mõne aasta eest talvel. «Mul õnnestus rääkida temaga üle tema aia,» meenutas Lust Rootsuga kohtumist.

«Pärast seda kirjutas ta mulle kirja, et kui see lugu ilmub, siis hakkab minuga igasuguseid asju juhtuma. Lugu läks eetrisse ja pikka aega oli vaikus, aga siis ta ühel hetkel aktiveerus,» rääkis Lust istungil, kuidas Roots talle juba tunamullu kirja teel surnupealuusid ja erinevaid vägivallaga ähvardavaid kirju hakkas saatma. Lakkamatute ähvarduste tõttu ning enda ja oma pereliikmete turvalisuse pärast muret tundes on Lust Rootsuga seoses ka politsei ja prokuratuuri poole pöördunud. 

«Mulle tundub, et ma olen sattunud tema peamiseks sihtmärgiks. Ta on mind terroriseerinud juba aasta aega. Mul on alust arvata, et tegemist on ohtliku inimesega,» sõnas saatejuht.

Ta rõhutas, et ei ole pärast mõni aasta tagasi aset leidnud intervjuud Rootsuga kokku puutunud ega temaga ise kontakti otsinud. Lisaks märkis ta, et Rootsu avalduses esitatud keeldude kohaldamine takistaks tal avalikust huvist lähtudes naise võimalikke järgmisi ebaseaduslikke tegevusi kajastamast.

Olgu vahemärkusena öeldud, et oma 2. veebruaril kohtule saadetud kirjas lisas Roots järgmist: «Kui menetlusosalised minust eemale ei hoia, ei saa garanteerida, mis juhtuma hakkab!».

Roots ründas ajakirjanikke

Lähenemis-, viibimis- ja filmimiskeeldu nõuab Roots ka «Kuuuurija» saate reporterile Ketlin Krusele ja toimetajale Indrek Meltsasele, kuigi on just ise mõlemale kätega kallale läinud. 

Mullu juunis Harju maakohtus rünnaku ohvriks sattunud Kruse sõnul on ka tema Rootsuga vaid ühe korra kohtunud, kui istungit kuulama minnes oma töökohustusi täitis. «Ta tuli mulle kallale ja lõhkus mu telefoni, visates selle alla kohtumaja neljanda korruse aatriumist,» meenutas ta möödunud suvel juhtunut.

Ka Kruse märkis, et keeldude kohaldamine takistaks tal oma töökohustuste täitmist, juhul kui naisega seotud avalik huvi seda nõuaks. 

Ka Meltsas on enda sõnul Rootsuga vaid ühe korra Harju maakohtus kokku puutunud, kui läks kajastama Rootsuga seotud kohtuasja. «Talle see ei meeldinud, ta purustus mu prillid ja lõi mind,» rääkis Meltsas.

Ühtlasi tõi Meltsas esile, et nii Postimees Grupp kui Duo Media Networks on korduvalt Rootsuga kohut käinud, kuna naisele ei ole meeldinud, et tema tegevusega seotud asjaolud meediasse on jõudnud. 

«Avaldaja kardab, et jätkate tema ahistamist,» sõnas seepeale kohtunik. «See on ainult ajakirjanduslikust huvist,» sõnas Meltsas ja rõhutas veel kord, et ei soovi ega pole kunagi soovinud Rootsuga ühelgi muul juhul kokku puutuda kui vaid töökohustuste täitmiseks. «Ma ei soovi temaga isiklikult kohtuda ega temalt ühtegi teenust tellida!»

Kuna Roots on varem ajakirjanikele füüsiliselt kallale tunginud, oli kohtumajja võimaliku olukorra eskaleerumise vältimiseks kutsutud ka politsei.

Advokaadid: lähenemiskeelu kohaldamine ajakirjanikule oleks erakordne

Ajakirjanike esindajad, vandeadvokaadid Karmen Turk ja Maarja Pild selgitasid kohtule, et taotletud viisil lähenemiskeelu rakendamine oleks üleüldiselt ajakirjandusvabaduse lubamatu riive. 

«Avaldus on pahausklik! Puudutatud isikud ei ole praeguses menetluses puudutatud isikute staatuses mitte eraisikute, vaid ajakirjanikena, kes teevad oma tööd. Lähenemiskeeld ajakirjaniku vastu oleks erakordne mitte ainult Eestis, vaid kogu maailmas,» selgitasid Turk ja Pild.

Kuna Roots kohtuistungile kohale ei tulnud, määras kohus talle selgituskirja kirjutamise kohustuse ning oma avalduses välja toodud keeldude sisustamise. Seejärel leiab aset uus istung, mille järel teeb kohus otsuse. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles