Jaan Tammsalu organistist kallim Maris Oidekivi: need «pühad» jalahoobid tulevad minu armastamise eest (5)

Elu24
Copy
2023. aasta Pärdi päevade lõppkontsert Tallinnas Jaani kirikus.
2023. aasta Pärdi päevade lõppkontsert Tallinnas Jaani kirikus. Foto: Siim Vahur / Nargenfestival

Tänavu suvel lahvatas skandaal, kui tuli ilmsiks, et Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) valitsus peatas 1. septembrini vaimulik Jaan Tammsalu tegevuse Tallinna Jaani koguduse õpetajana, kahtlustades teda abielurikkumises. Nüüd on Tammsalu kallim Maris Oidekivi teinud postituse oma blogisse, kus kirjutab: «Selle kiriku hävitamise töö on olnud armutu. Ja mõelda vaid, üksnes minu armastamise eest…»

«Minu meelest abielurikkumine... kui see on suhtlemine teise inimesega, keda sa ära kuulad rohkem kui mõnda teist, siis... Ma ei eita armastust. Samas loodan, et kirik ja ka tänapäeva ühiskond ei hävita armastajaid,» kommenteeris Jaan Tammsalu toona toimetusele.

Tallinna Jaani koguduse õpetaja jäi vahele abielurikkumisega. «Olen tööl edasi, aga nendes ametites, mis ei ole ära keelatud.»

«Jah, ma pole kõiges täiuslik. Jah, olen ka rängalt eksinud. Jah, olen ka mõnele inimesele haiget teinud – tunnistan end selles süüdi ja kahetsen siiralt, kuid ikkagi ma palun võimalust jätkata seda teenimistööd, milleks on Jumal mulle annid andnud,» nentis Tammsalu toona, kui teda taheti Jaani kiriku koguduse teenimisest taandada. 

Augusti lõpus vabastatigi Tammsalu Tallinna Jaani koguduse õpetaja kohalt. «Minu jaoks liiga valus ja värske teema ja pikemalt praegu ei räägi. Küllap kommenteerivad need, kes on otsuse teinud. Ma ei tea täpselt neid argumente, miks seda oli vaja nii teha,» jäi ta napisõnaliseks.

Jaan Tammsalu.
Jaan Tammsalu. Foto: Taavi Sepp

Nüüd on aga Tammsalu kallim Maris Oidekivi teinud avaliku blogiposituse, kus mõtiskleb nii nende suhte kui lahvatanud skandaali üle. 

«Need «pühad» jalahoobid tulevad minu armastamise eest»

Oidekivi kirjutab oma avalikus blogis, et kui veel pool aastat tagasi külastas kolmapäeva pärastlõunaseid hardushetki keskmiselt umbes kakssada inimest, jumalateenistustel oli kirik rahvast täis ja sinna taheti tulla, siis täna on kõik teisiti. «Viimasel hardushetkel oli umbes kakskümmend kuulajat. Kunagise kahesaja asemel,» nendib Maris. «Selle kiriku hävitamise töö on olnud armutu. Ja mõelda vaid, üksnes minu armastamise eest…»

«Mina olengi selle kiriku uppilöömise põhjus. Need «pühad» jalahoobid tulevad minu armastamise eest.»

«Tean, et naiste pärast on algatatud ka sõdu. Need pole aga kindlasti pärit orelirõdult. Kogudus armastas nii teda kui mind. Minu meelest oli meil väga tore töötegijate seltskond ja usun, et nii oleks see ka jäänud. Miks ometi peaks kellelegi miski muu korda minema, kui meie tööalased oskused?» mõtiskleb ta. Maris nendib, et tema võib enda kohalt taandada, sest see ei muudaks midagi, ent Tammsalu peaks vaimulikuna jätkama. «Erilisi inimesi tuleb väga hoida.»

10. septembril tehtud postituses nendib ta, et kui nad ei oleks algusest peale niivõrd hästi sobinud, poleks seda lugu ka olnud. «Kaalul oli liiga palju. Kogu ta karjäär, ta elu... Püüdsime kogu hingest hoopis teineteisest lahti saada!» 

Blogis väidab Maris, et tema suhe Tammsaluga ei olnud saladus ka viimase abikaasale. «Kirjutasin talle meie suhtest ausalt, murelikult ja oma nimega kahel põhjusel – esiteks, ma lihtsalt ei soovi olla mahasalatu, ja teiseks arvasin, et mees vihastab, jätab mu kohe maha, ruttab oma abielu päästma ja saame kumbki oma eluga edasi minna.» Nii aga ei juhtunud. «Meie side muutus üha tugevamaks. Meil oli teineteisega koos tohutult inspireeriv ja hea.»

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles