FOTOD «Elva on ju täitsa katki!» Äikesetorm rebis männilinnas maa seest välja arvukalt puid

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Tormiga murdunud puu. Foto on illustratiivne.
Tormiga murdunud puu. Foto on illustratiivne. Foto: Triin Roos, Elu24

«Vaatepilt oli lausa ehmatav,» tõdeb elvalane, kommenteerides tormikahjustusi, mida võis täna Elva tänavatel näha praktiliselt igal sammul. «Öösel kell üks käis pauk: välk lõi puusse ja mitu puud murdus. Olime üleval ja nägime,» räägib Lauliku tänava elanik.

Neljapäeva öösel möllas Lõuna-Eestis suur torm. Eriti tugevalt raputas tormituul Antsla vallas asuvat Tsooru küla, mis nägi neljapäeva hommikul välja äärmiselt räsitud. Igast õuest kostus mootorsae hääl ning nii lapsed kui suured korjasid kokku murdunud oksi. Külas võis askeldamas näha ka vanaprouasid, kes olid kätte tõmmanud töökindad ja vedasid õue pealt minema tuule poolt maha kistud katuseplaate. 

REPORTAAŽ 〉 «See on täielik katastroof.» Võrumaa küla raputas enneolematu torm, hävines ajalooline pärnaallee ja majadelt lendasid katused

Ka Elvas võis pärastlõunal näha inimesi hoovides toimetamas ja tormikahjusid likvideerimas. Autoteed olid kaetud väiksemate puuokste ja puupuruga. Nii mõnegi elvalase jaoks on seesugune vaatepilt männilinnas ehmatav ja üllatav. «Ehmatasin täitsa ära, kui läksin linna asjatoimetusi tegema. Kohe kodutänaval oli ühes majapidamises torm puud maa seest välja kiskunud,» räägib kohalik naine. «Elva on ju täitsa katki!» ütleb laps, kes vaatab hämmastunult maha langenud puid.    

Tormikahjustus Lauliku tänaval.
Tormikahjustus Lauliku tänaval. Foto: Triin Roos, Elu24

Lauliku tänava alguses sai välgutabamuse puu, mis viis kukkudes kaasa ka teise. «Öösel kell üks käis pauk: välk lõi puusse ja mitu puud murdus. Olime üleval ja nägime,» räägib Külli, kelle maja juures see juhtus. Kuna puu kukkus autoteele ette, hakkasid elanikud ise hommikul usinalt tööle, et tee vabastada. Pärastlõunasel ajal käis saag seal täie vurinaga ja appi oli tulnud mitu toimekat naisterahvast.

Elanikud tormikahjusid likvideerimas.
Elanikud tormikahjusid likvideerimas. Foto: Triin Roos, Elu24

Pool päeva polnud sealses majapidamises elektrit, kuid elanike mitmekordse helistamise tulemusel saadi vool õhtuks tagasi. «Üks kasepuu on viltune ja toetub mändidele. See on väga ohtlik ja võib kukkuda,» ütleb maja elanik Külli. 

Murdunud kask.
Murdunud kask. Foto: Triin Roos, Elu24

Raudtee lähistel asuva majapidamise ees ootasid elanikud parasjagu valla auto saabumist. «Vald lubas, et võtab selle puu maha, millest osa tänava peale kukkus. Öösel käis siin päästeamet, kuna osa puust kukkus tee peale ja sulges sõidutee. Puu kukkus ühele autole peale. Auto sai kahjustusi, peegel läks katki,» räägib maja elanik Sergei. 

Tormikahjustusega puu.
Tormikahjustusega puu. Foto: Triin Roos, Elu24

«Tütar oli öösel veel üleval ja ütles, et kask on maha kukkunud,» lisab ta. «Aastaid tagasi oli siin üks veel hullem torm. Aga paar kuud tagasi sai siin kõrval puude all üks tütarlaps kaikaga vastu pead, kui suur tuul oli. See puu vist võetakse ka täna maha.»   

Raudteejaama juures Kesk tänaval kiskus torm puu maa seest välja. 

Langenud puu.
Langenud puu. Foto: Triin Roos, Elu24

Tormis sai korralikult räsida ka Tartu maanteel koolimaja vastas asuv puu.

Tormikahjustusega puu.
Tormikahjustusega puu. Foto: Triin Roos, Elu24

Muusikakooli hoone peale aga langes öise tormi käigus suur mänd, mis lõhkus hoone katust. Parasjagu kohapeal viibinud töömees ütles, et täna panevad nad katusel katki läinud koha kinni, et vihm sisse ei sajaks. «Kui palju peab olema tuulel jõudu, et murda puu ära,» imestab mees. Muusikakooli hoonele langenud puust avaldas pikema loo Tartu Postimees.       

Elva muusikakooli katusele langes puu.
Elva muusikakooli katusele langes puu. Foto: Triin Roos, Elu24

Muusikakooli katus polnud ainus katus, mis puu alla jäi. Puu langes ka ühe elumaja peale. 

Elumajale langenud puu.
Elumajale langenud puu. Foto: Triin Roos, Elu24

Mööda Vaikset tänavat sõites võis näha rohkelt maha langenud puid. Suuri kahjustusi sai ka Vaiksel tänaval asuv kalmistu.

Vaikne tänav.
Vaikne tänav. Foto: Triin Roos, Elu24

Tartu Postimees vahendab, et täna öösel ja hommikul said päästjad äikesetormi tekitatud kahjude tõttu Tartumaale 37 väljakutset. Rohkelt tuli väljakutseid Elva ja Nõo valda. Enamasti tuli eemaldada või märgistada murdunud puid, mis olid kukkunud teedele või elektriliinidele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles