Ametikohalt taandatud Jaan Tammsalu: küllap seda kommenteerivad need, kes otsuse tegid (9)

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Õpetaja Jaan Tammsalu.
Õpetaja Jaan Tammsalu. Foto: Konstantin Sednev

Täna toimus luteri kirikuvalitsuse istung, kus otsustati vabastada Tallinna Jaani koguduse õpetaja kohalt Jaan Tammsalu. «Minu jaoks on see liiga valus ja värske teema ning pikemalt praegu ei räägi,» ütles Tammsalu otsust kommenteerides. 

Täna toimus luteri kirikuvalitsuse istung, kus otsustati, kas abielurikkumises kahtlustatav kirikuõpetaja Jaan Tammsalu saab oma ametis jätkata või mitte. «Läks nii, et olen kirikuvalitsuse otsusega tänasest vabastatud Tallinna Jaani koguduse õpetaja kohalt Jaani kiriku koguduse teenimisest,» ütles Jaan Tammsalu Elu24-le. Kuidas skandaali sattunud vaimulik kirikuvalitsuse istungit kommenteerib? 

«Ei tahaks anda mingeid hinnanguid, sest see on liiga värske ja püüan kõigepealt ise hakkama saada ning leida võimalused, kuidas edasi minna,» ütles Tammsalu. «Praegu rohkem ei kommenteeri. Küllap kommenteerivad need, kes on otsuse teinud. Ma ei tea täpselt neid argumente, miks seda oli vaja nii teha,» lisas ta. «Minu jaoks liiga valus ja värske teema ja pikemalt praegu ei räägi.»

Kas otsustajad ise on patuta?

Piiblis on ütlemine: «Kes teist on patuta, see visaku esimene kivi.» Kas otsuse langetajad arvavad, et nad ise pole pattu teinud? «Luterlikus kirikus me alustame pea igat jumalateenistust sõnadega «Mina, vaene, patune inimene»,» ütleb Tammsalu. «Ma ei usu, et luterlikus kirikus on neid inimesi, kes usuvad, et nad pole pattu teinud. Milline on aga kellegi pattude määr, seda teab vaid Jumal. Kunagi on ka seal üleval konsistoorium koos ja otsustaja on siis ainult üks,» lisab ta.

Jaan Tammsalu
Jaan Tammsalu Foto: Taavi Sepp

Skandaal lahvatas tänavu juuni lõpus, kui Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) valitsus peatas 1. septembrini vaimulik Jaan Tammsalu tegevuse Tallinna Jaani koguduse õpetajana, kahtlustades teda abielurikkumises.

«Jah, ma pole kõiges täiuslik. Jah, olen ka rängalt eksinud. Jah, olen ka mõnele inimesele haiget teinud – tunnistan end selles süüdi ja kahetsen siiralt, kuid ikkagi ma palun võimalust jätkata seda teenimistööd, milleks on Jumal mulle annid andnud,» lausus Tammsalu ning rõhutas, et ei õigusta oma tegevust.

«Oma eksimust võtan tõsiselt ja kui öö möödub, saan ehk veel mõnedki asjad heastada,» kirjutas ta juuni lõpus ühismeediasse tehtud postituses.

Tallinna Jaani koguduse õpetaja jäi vahele abielurikkumisega. «Olen tööl edasi, aga nendes ametites, mis ei ole ära keelatud.»

Kuigi Tammsalu kahetses, et on inimestele valmistanud pettumuse, otsustas kirikuvalitsus talle selles ametis mitte uut võimalust anda. 

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles