Anne kanali ääres trenni teinud lastelt varastati rattad. «Lihtsalt silme alt võtta on eriline nahaalsus.»

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Tartust Anne kanali juurest varastatud ratas.
Tartust Anne kanali juurest varastatud ratas. Foto: Erakogu

Tartus Annelinnas Anne kanali ääres varastati trenni teinud lastelt jalgrattad. «Võeti otse silme alt rattad ära,» ütleb tartlane Indrek, kes lubab rataste leidjatele vaevatasu. «Varasteks olid umbes 16–18-aastased poisid.»

Indrek annab Facebooki grupis «Märgatud: Tartus» teada, et tema elukaaslase lapselt ja lapse sõbralt varastati teisipäeva hommikul kell 10.15 Anne kanali juurest jalgrattad. Kümneaastased lapsed tegid kanali ääres trenni ja rattad viidi ära nende silme alt. «Vargad kihutasid Turu silla poole, lapsed jooksid neile järele, kuid ilmselgelt nad ei jõudnud neile järele. Varasteks olid umbes 16–18-aastased poisid,» ütleb Indrek.

«Võeti üks hall BMX-ratas ja üsna uus maastikuratas. Kui keegi näeb, siis palun helistada numbritel 5401 8791, 5348 4080 või politseisse, kuna nad on asjaga kursis. Rattani viiva info eest saab vaevatasu,» avaldab Indrek.

Anne kanali juurest varastatud ratas.
Anne kanali juurest varastatud ratas. Foto: Erakogu

Linnas tegutseb aktiivne varaste jõuk

«Tundub, et Annelinna kandis on neid rattahimulisi tegelasi aktiivselt liikvel, kuna meie peres on see juba teine ratas, mis on varastatud. Esimene ratas varastati 7. juunil. Laste sõpradelt on samuti mitmeid varastatud. Siiani pole keegi oma rattaid tagasi saanud ja kõik vargused, mis puudutavad konkreetselt meid ja meie tuttavaid, on seotud Annelinna piirkonnaga,» avaldab Indrek Elu24-le.

«Kes meist tuleks selle peale, et kui sa teed trenni, siis mingi mööda minev inimene lihtsalt võtab su ratta ja kihutab minema?»

«Lapsed läksid ratastega sõitma ja peatusid Anne kanali äärses välijõusaalis, et seal trenni teha. Rattad olid laste läheduses, polnud jäetud kusagile suvalisse kohta vedelema,» ütleb Indrek. «Lihtsalt silme alt võtta on eriline nahaalsus,» leiab Tartu Facebooki grupis Indreku postitust kommenteerinud Pille Riin.

Indrekul soovitatakse üle vaadata Annelinna pandimajad, sest teatavasti leiab osa varastatud rattaid kohe tee pandimajja. «Järgmisena võtke pilgu alla pandimajad nii Annelinnas kui ka mujal. Samuti Facebooki Marketplace ja kuulutusteportaalid. Politsei saab varastatud ratastest kätte vaid pisikese osa ja on olnud juhtumeid, kus omaniku aktiivne luuretegevus tõi ratta tagasi. Vargusi toimub kanali ääres üksjagu. Varastatakse ujuma läinud inimeste telefone jne,» ütleb Ullari.

PPA pressiesindaja Ragne Keisk kinnitab, et teisipäeval kella 10.45 paiku sai häirekeskus teate, et Tartus Pikal tänaval varastati välitreeningute alalt kaks lukustamata jalgratast. «Väljakutsele reageerinud politseipatrull vaatas nii piirkonnas kui ka kesklinna kandis ringi, kuid kirjeldatud rattaid ega isikuid leida ei õnnestunud. Vargusega tekitatud kahju ning täpsemad üksikasjad on veel selgitamisel, isikud tuvastamisel,» ütleb Keisk.

Rattavargused on viimasel ajal leidnud meedias palju kajastust. Varastatud on ka lukustatud ja hoiukohtades seisnud jalgrattaid.

KUIDAS NII? 〉 Tartus varastati lukustatud hoiukohast jalgratas. «Väga imelik!»

Vargustest tuleb kindlasti politseile teada anda. Mida enam jagatakse politseiga väärtuslikku infot vargusjuhtumitest, teo toimepanija tundemärkidest ning video- ja pildimaterjali, seda suurem on tõenäosus vargad tabada. 

Politsei soovitused jalgrattavarguste vältimiseks

• Soeta koos rattaga ka korralik rattalukk ja lukusta alati oma jalgratas, kui jätad selle järelevalveta.

• Parkides kinnita lukk ratta raami ja tagaratta külge. Vastasel juhul jääb sulle mälestuseks vaid lukk esirattaga.

• Pargi ratas rahvarohkesse kohta, sest tõenäosus, et keegi vargust märkab, on nii suurem. Vähekäidavas kohas talita vastupidi ja pane sõiduvahend kõrvaliste pilkude eest varju.

• Lukusta jalgratas ka trepikojas ja kuuris, sest nii on vargal jalgratast keerukam kätte saada ja ta võib kuriteost seetõttu loobuda.

• Tee jalgrattast pildid. Oluline on, et vajadusel oleks olemas pildid raaminumbrist ja kõigist jalgratta eritunnustest. Tänu raaminumbrile on politseil võimalik sinu jalgratas hiljem tuvastada ja sulle tagastada.

• Kui oled langenud rattavarguse ohvriks, hoia silm peal leitud ja varastatud jalgratastel, mille omanikke politsei tuvastab: www.politsei.ee/et/leitud-esemed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles