KUIDAS NII? Tartus varastati lukustatud hoiukohast jalgratas. «Väga imelik!»

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Jalgratas. Foto on illustreeriv.
Jalgratas. Foto on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Vahetult enne jaanipäeva avastas tartlane, et kortermaja küljes asuvast lukustatud rataste hoiukohast on kaduma läinud tema jalgratas. «Kas majja on tekkinud vargad?» küsib mees.

«Arvatavasti 22. juuni öösel on jalgratta hoiukohast varastatud must jalgratas Specialized,» ütleb ratta omanik Erik Elu24-le. Hoiukoht on Tartus aadressil Siili 6 asuva kortermaja juures.

Jalgrataste hoiukoht Siili tänava kortermaja juures.
Jalgrataste hoiukoht Siili tänava kortermaja juures. Foto: Erakogu

«Tundub, et hoiukoht on avatud võtmega, sest võrgud on terved ja muukimise jälgi näha pole. Kas majja on tekkinud vargad?» imestab mees. «Kui keegi äkki on midagi kahtlast või musta värvi jalgratast Specialized märganud, siis palun teada anda.» Erikuga saab ühendust telefonil 507 7936. 

«See on tõesti imelik, et lukustatud kohast on ratas võetud. Järelikult pidi sellel isikul võti olema. Meil majas on palju üürnikke ja need vahetuvad pidevalt. Kaameraid sinna poole ei ole,» räägib Erik.

Ratta väärtuseks on Eriku sõnul ligikaudu 500 eurot. Fotot varastatud rattast omanikul kahjuks pole.

Hoiukoht, kust ratas võeti.
Hoiukoht, kust ratas võeti. Foto: Erakogu

Erik esitas avalduse politseile, kes tegeleb juhtunu uurimisega.

Jalgratas peaks igal juhul olema lukustatud

Tartu jaoskonna menetlusjuht Timo Reinthal ütleb, et 22. juuni hommikul anti juhtunust teada politseile ning kõik varguse täpsemad asjaolud on selgitamisel.

«Varast ei huvita, milline on ratta mark, värv, mudel või maksumus. Varaste saagiks on läinud nii lukustamata jalgrattad, aga ka lukustatud kaherattalised. Nii on kortermajade trepikodadest ja mujaltki varastatud jalgrattaid vaatamata sellele, et need olid lukustatud,» ütleb Reinthal.

Kui hoida rattaid või muid asju keldriboksis, siis tuleb veenduda, et selle uks on raudkindlalt lukustatud, sama reegel kehtib ka garaažide ja kõrvalhoonete kohta. Ka avalikus linnaruumis ei tasu oma ratast posti najale lukustamata jätta, sest vargad viivad endaga kaasa kõike, mida kergelt ja kiirelt kätte saab.

«Kui aga kõik endast olenev on siiski tehtud ja sellest hoolimata keegi halbade kavatsustega inimene teie vara minema viib, siis soovitame varguse ohvriks langenuil igal juhul sellest teada anda, sest kahtlusaluste tabades on võimalik neid sellisel juhul siduda ka teiste vargusteadetega, mis politseile on laekunud. Varguse pealtnägijal soovitab politsei jällegi võimalikult kiiresti juhtunust teatada ning edastada varga tundemärgid ja liikumissuund. Abi oleks sellestki, kui kurikaelast õnnestuks teha pilt või videolõik,» räägib Reinthal.

Mida enam jagatakse politseiga väärtuslikku infot vargusjuhtumitest, teo toimepanija tundemärkidest ning video- ja pildimaterjali, seda suurem on tõenäosus nad tabada. «Näiteks eelmisel suvel tabas politsei kolm Tartumaal tegutsenud rattavarast, kelle kinnipidamise käigus saadi kohe kätte neli varastatud ratast.» Kahtlusalused olid Reinthali sõnul mehed, kes olid politseile varguste tõttu varasemast tuttavad.

Reinthal räägib, et vahel jätavad pikanäpumehed varastatud kraami linnaruumi ripakile, kui seda enam tarvis pole. «Sellistel puhkudel võib ratas ringiga jõuda politsei kätte ka nn leiuna hoiule ning aeg-ajalt tasub neil, kelle kaherattaline on ära varastatud, heita pilk politsei kodulehele leidude rubriiki. Kui sealt leitakse endale kuuluv ese, tuleb tõendada selle omanikuks olemist ja nii on võimalik oma ratas või muu ese tagasi saada,» ütleb politseinik.

Politsei soovitab:

• Soeta koos rattaga ka korralik rattalukk ja lukusta alati oma jalgratas, kui jätad selle järelevalveta.

• Parkides kinnita lukk ratta raami ja tagaratta külge. Vastasel juhul jääb sulle mälestuseks vaid lukk esirattaga.

• Pargi ratas rahvarohkesse kohta, sest tõenäosus, et keegi vargust märkab, on nii suurem. Vähekäidavas kohas talita vastupidi ja pane sõiduvahend kõrvaliste pilkude eest varju.

• Lukusta jalgratas ka trepikojas ja kuuris, sest nii on vargal jalgratast keerukam kätte saada ja ta võib kuriteost seetõttu loobuda.

• Tee jalgrattast pildid. Oluline on, et vajadusel oleks olemas pildid raaminumbrist ja kõigist jalgratta eritunnustest. Tänu raaminumbrile on politseil võimalik sinu jalgratas hiljem tuvastada ja sulle tagastada.

• Kui oled langenud rattavarguse ohvriks, hoia silm peal leitud ja varastatud jalgratastel, mille omanikke politsei tuvastab: www.politsei.ee/et/leitud-esemed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles