Sünoptik Kairo Kiitsak: atmosfäär pulbitseb energiast, välistada ei saa isegi uut hiidrahesadu (1)

Chrislin Metsanurm
Copy
07.08.2023, Saaremaa
Vihm, torm, ilm. Saaremaale ennustati suurt äikesetormi.
Foto Tairo Lutter, Postimees.
Pilt on illustreeriv.
07.08.2023, Saaremaa Vihm, torm, ilm. Saaremaale ennustati suurt äikesetormi. Foto Tairo Lutter, Postimees. Pilt on illustreeriv. Foto: Tairo Lutter

Sünoptik Kairo Kiitsak hoiatab sotsiaalmeedias, et atmosfäär on kurjakuulutav, sest kohtuda võivad kuum ja niiske õhumass ning merelt aegamisi lähenev külm front. «Mõned ilmamudelid näitavad ka hiidrahe võimalust ja eeskätt Ida-Eestisse,» hoiatab sünoptik.

Sünoptik Kairo Kiitsak kirjutab sotsiaalmeedias, et kolmapäevane ilm on kuum ja väga niiske. «Õhutemperatuur tõuseb 25–31, Ida- ja Lõuna-Eestis kuni 33 kraadini. Meremõjuga rannikul on kohati 19–25 kraadi. Frontaalvöönd kulgeb diagonaalis üle Läänemere ja Soome ning see liigub väga aeglaselt ida, kagu suunas,» kirjeldab Kiitsak ilmaolusid. Atmosfäär pulbitseb tema sõnul energiast ja see on väga ohtlik.

«Kui õhtu poole hakkab külm front merelt saartele ja mandrile lähemale liikuma, siis on võimalik uute äikesepilvede areng (nii saartel kui ka mandril), aga tõenäoliselt mitte igal pool. Äike on pigem lokaalne, ent võib kiiresti intensiivseks muutuda ja sellisel juhul on ohuks tugevad vihmavalingud, tuulepuhangud ja rahe enam kui 2 cm läbimõõduga,» sõnab Kiitsak.

Sünoptik selgitab, et mõned ilmamudelid näitavad ka hiidrahe võimalust eeskätt Ida-Eestis. «Pole täielikult välistatud ka mujal piirkondades,» täiendab ta. «Ilmamudelid näitavad nii leebemaid kui ka karmimaid stsenaariume. Igal juhul tuleb päeva teises pooles ilmarindel toimuvat väga hoolikalt jälgida, sest atmosfääri praegune seisund on üsna kurjakuulutav – kuum ja niiske õhumass ning merelt aegamisi lähenev külm front.» 

Hiljuti tabas Eestit tugev torm koos hiidrahega, mis tegi suurt hävitustööd nii meil kui ka Lätis. Saaremaal Sõrve poolsaarel Jämajal sadas taevast alla 5–7 cm läbimõõduga rahekamakaid.

Loe pikemalt siit: VIDEO JA FOTOD 〉 Saaremaad tabas tohutu torm: rahe kätte jäämine võib olla surmav inimestele ja loomadele

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles