Ita Everi lapselapsed Alfred ja Mirjam: helget lendu meie armsale vanaemale ja vanavanaemale

Copy
Ita Ever
Ita Ever Foto: Raul Mee

Kolmapäeval, 9. augustil suri 92-aastasena näitleja Ita Ever.  

«Uudis on nii värske, et ei sooviks hetkel kommenteerida,» sõnas Ita Everi lapselaps Alfred Baskin toimetusele. 

«Helget lendu meie armsale vanaemale ja vanavanaemale!» lisas ka teinegi lapselaps Mirjam Aruste

Alles hiljuti tähistas Ever oma 92. sünnipäeva, mille puhul tõi lapselaps Alfred vanaema hooldekodust enda juurde, kus tähistati sünnipäeva lähimate pereliikmete seltsis. «Ma küll ei tea, kui tähtis sünnipäev sellises vanuses on, aga ma usun, et eks see toob talle natuke elevust ikka!» rääkis Baskin.

Loe pikemalt: ITA EVER 92 〉 Pojapoeg Alfred Baskin vanaema sünnipäevast: ta on nii kobe, kui sellises vanuses olla saab

Alfred rääkis, et lisaks perekonnale üllatasid Itat draamateatri näitlejad. «Vanaema ei tea sellest midagi,» lisas pojapoeg salapäraselt. Tegelikult ei tea ta ise ka veel, mis näitlejatel täpsemalt plaanis on, sest see pidigi üllatus olema. «Nii palju kui ma aru sain, siis tulevad mingid üllatusesinejad,» ütles ta.

TLNPM02:ITA EVER :TALLINN, EESTI,01APR01-Ita Ever tähistas Eesti Draamateatris oma 70. sünnipäeva.-pl
TLNPM02:ITA EVER :TALLINN, EESTI,01APR01-Ita Ever tähistas Eesti Draamateatris oma 70. sünnipäeva.-pl Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Endised kolleegid mälestavad Everit ainult «hea» sõnaga 

Näitleja Rita Rätsepp sõnab, et juhtunu on tema jaoks väga ootamatu. «Kuulen seda alles teie käest,» sõnab Rätsepp, lisades, et hetkel viibib ta keset metsa. «Ma ei pea ennast tema lähedaskes, kuid siiski oli ta minu endine kolleeg.»

Rätsepa sõnutsi tuli see küll ehmatusena, kuid Everi puhul oli seda ette arvata. «Arvestades tema vanust ja tervisliku seisundit,» selgitas näitleja, jätkades: «Olen natuke sõnatu ning ei oska mitte midagi öelda...»

Meeldejäävad rollid

1980. aastal linastunud populaarses komöödias «Amoraalne lugu» mängis Ita Ever kaunitar Jelenat, kelle repliikide hulka kuulus kõnekas lause «Kui sa ainult teaksid, kui palju austajaid mul Leningradis oli!». Jelenal võis ju omajagu austajaid olla, kuid Eesti lavade esileedil Ita Everil on neid tegutsemisaja jooksul kindlasti oluliselt rohkem kogunenud – seda nii Leningradis kui ka igal pool mujal.

Ita Ever on enamiku oma rollidest teinud Eesti Draamateatri laval, kuid ta on külalisena mänginud ka Vanalinnastuudios. Näitlejanna on kaasa teinud sellistes legendaarsetes filmides ja telelavastustes nagu «Eesti ballaadid», «Rudolf ja Irma», «Viimane suvi», «Aeg maha», «Salmonid» ja «Pulmatragöödia» – see nimekiri on tegelikult lõputu.

Kuupäev teadmata. Alates 1994.Eesti Draamateater. Mati Undi lavastus "Jalutuskäik vikerkaarel"Vasakult Aarne Üksküla, Tõnu Aav, Ita Ever, Elina Reinold, Ivo Uukkivi.
Kuupäev teadmata. Alates 1994.Eesti Draamateater. Mati Undi lavastus "Jalutuskäik vikerkaarel"Vasakult Aarne Üksküla, Tõnu Aav, Ita Ever, Elina Reinold, Ivo Uukkivi. Foto: Gunnar Vaidla/Gunnar Vaidla

Ita Ever oli aastast 1953 Eesti Draamateatri näitleja, tehes kaasa ka suures hulgas teleseriaalides ja filmides.

Ever õppis näitlejaks 1950.–1953. aastatel Moskvas GITISe eesti stuudios. 1953. aastal abiellus ta näitleja Eino Baskiniga, nende poeg oli näitleja ja lavastaja Roman Baskin.

2001. aastal pälvis Ever Valgetähe III klassi teenetemärgi. Ta oli Eesti näitlejate liidu auliige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles