FOTO Haapsalus laiutas purskkaevu ümbruses valge vaht. «Pärnu kombed ka siia jõudnud»

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Haapsalu. Foto on illustreeriv.
Haapsalu. Foto on illustreeriv. Foto: Konstantin Sednev

Ühismeedias jagatakse fotot, kus eemalt vaadates tundub nagu oleks keset suve maha sadanud lumi. Tegelikult on Haapsalus purskkaevu ümbruses maa kaetud valge vahuga. «Kogu purskkaev tuleb tühjaks lasta, kõik pumbad läbi pesta ja seda tuleb mitu korda teha,» ütleb Haapsalu aselinnapea Tõnu Parbus. 

Juuli keskel vahutas Pärnu kesklinnas Iseseisvuse väljakul purskkaev. Vette oli pandud keemilist ainet, mis tekitas palju vahtu. Videot vahutavast purskkaevust jagati Facebookis. «Keegi arvas, et on väike pesumasin?!» kurjustati video kommentaariumis. Mõned seevastu leidsid, et üks selline «vahupidu» käib ikka suve juurde. 

VIDEO 〉 «Pead pestakse kodus, mitte linna purskkaevus!» Pärnakaid üllatas kesklinnas vahutanud purskkaev

Nüüd jagatakse Facebooki grupis «Haapsalu ja Läänemaa» fotot, kus vandaalid on vahutavat ainet lasknud Haapsalus Rootsituru ringil asuvasse purskkaevu. Foto on tehtud pühapäeva hommikul kell üheksa ning pildi tegemise ajal oli purskkaev pooleldi kinni keeratud, et vahtu juurde ei tekiks.

Purskkaev Haapsalus.
Purskkaev Haapsalus. Foto: Eduard Laur

Foto autor Eduard Laur rääkis Elu24-le, et talvel töötab Rootsituru ring ringteena, ühendades kolme suunda. «Suvel on see (pildil parempoolne külg) suletud restorani suveterrassi tõttu. Rootsiturult algab Haapsalu peatänav Karja, mis on nime pärinud ajast, mil seda mööda linnaelanike loomi karjamaale saadeti,» toob Laur välja huvitava fakti. 

«Rootsiturg oli veel 20. sajandi algul lage plats, kus kalaturgu peeti. Mitmed ümbruskonna krundid kuulusid tollal rannarootslaste peredele. 1930-ndatel rajati siia pisike haljasala linnakaevuga, mille kaunistamiseks telliti skulptor Juhan Raudsepalt skulptuur «Poiss kalaga» (püstitati 1936),» avaldab ta lisades, et purskkaevu juures on ka tänapäeval ilus ja romantiline istuda. «Suvistel festivalidel nagu Augustibluus ning Valge Daami aeg muutub Rootsiturg pisikeseks vabaõhulavaks,» ütleb Laur. 

Ilmselt valas keegi purskkaevu Fairy't

«Käin hommikuti kepikõnniringil, seepärast märkan, mis eelnevaga teisiti. Laupäeval oli raju Augustibluusi pidu, mis lossihoovist välja ja üle linna levis. Ju siis keegi naljanina sinna Fairy't valas. Vahuvall on lausa sõiduteele valgunud,» räägib Laur. 

Haapsalu aselinnapea Tõnu Parbus ütleb, et ühe vahukoorma koristus maksab umbes 300 eurot. «Möödunud aastal oli see suurusjärk selline. Kogu purskkaev tuleb tühjaks lasta, kõik pumbad tuleb läbi pesta ja seda tuleb mitu korda teha. Kogu vesi tuleb vahetada,» räägib Parbus lisades, et kord või kaks aastas on Haapsalus purskkaevude vahutamist ette tulnud. «Mitte ainult selles purskkaevus, vaid teine purskkaev on promenaadil, ka seal on juhtunud nii,» ütleb ta. 

«Tõenäoliselt oli see nõudepesuvahend, mis tekitab palju vahtu. Olen näinud, et selliste vandaalidega on hädas ka teised linnad,» tõdeb Parbus.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles