Tallinna abilinnapea Tiit Terik vanalinnast varastatud skulptuurist: mis veider omandivajadus inimestes välja lööb? (1)

Ketlin Kruse
, reporter
Copy
Tiit Terik
Tiit Terik Foto: Urmas Luik

«Miks peab pidevalt võitlema pikanäpumeestega, kes kangutavad väikeseid skulptuure lahti ja veavad minema?» tõstatab Tallinna abilinnapea küsimuse, rääkides mõned päevad tagasi aset leidnud juhtumist, kus Tallinna vanalinnast varastati ära Tauno Kangro skulptuur. «Punalipu heiskajad ja korstnapühkija vargad tuvastatakse. Vanalinnas on palju kaameraid!» tuletab Terik meelde.

Ööl vastu pühapäeva pandi pihta Tallinna vanalinnas Kullassepa tänaval asuva kohviku Kofeman ees olnud Tauno Kangro väikese korstnapühkija skulptuur.

VIDEO 〉 Tallinna vanalinnast varastati skulptor Tauno Kangro «Korstnapühkija»

Ida-Harju politseijaoskonna varavastaste süütegude menetlusgrupi juht Kaja Hunt sõnas toimetusele, et kõnealuse juhtumi kohta on tänaseks algatatud menetlus.

«Esmaspäeva varahommik algas kurva sõnumiga vanalinnast: pikanäpumehed olid Tauno Kangro väikese korstnapühkija skulptuuri pihta pannud. Skulptuur oli vaevalt jõudnud mõned kuud linlasi ja turiste raekoja platsi ees tervitada, kui väike pronksist korstnapühkija sai varguse ohvriks,» nentis kurvastusega Tallinna abilinnapea Tiit Terik.

Tauno Kangro varastatud skulptuur «Korstnapühkija»
Tauno Kangro varastatud skulptuur «Korstnapühkija» Foto: Konstantin Sednev

«Mis veider omandivajadus lööb inimestes välja, nähes väikeses suuruses skulptuure? Endise Pirita linnaosavanemana mäletan, et ka Georg Lurichi kuju läks tihti öösiti jalutama. Vikipeedia on ta suisa tituleerinud «kõige enam varastada üritatud mälestusmärgiks Tallinnas»,» tõi Terik välja.

Tema sõnul soovib linn, et tänavapildis oleks kunsti, ent varguse hirmus ei saa ju ka skulptuure linnaruumist teisaldada.

«Kunst muudab linnaruumi kaunimaks ja pakub nii linlastele kui turistidele palju silmailu. Miks peab aga pidevalt võitlema pikanäpumeestega, kes kangutavad väikeseid skulptuure lahti ja veavad minema?» ei suuda abilinnapea ja endine kultuuriminister mõista. 

Tühi postament. 
Tühi postament. Foto: Taavi Sepp

Ka tõi Terik esile möödunud nädalavahetusel aset leidnud juhtumi, kus kaamerapilti jäi rahvasaadik Jaak Valge, kui aitas kirjanike maja seinale heisata punalippu. Loe pikemalt SIIT!

«Skulptuuriröövil ja punalipu heiskamisel on palju ühist: mõlemad kuriteod pandi toime varahommikul ning mõlemad pahalased ei aimanud, et nende tegu jääb valvekaamerasse,» nentis Terik. 

Abilinnapea kutsub üles kahtlasest tegevusest märku andma, helistades politseisse või mupo infoliinile. «Linna ja selle hoidmine on meie kõigi ülesanne, linn kuulub linnarahvale, mitte vandaalidele!»

Politsei palub ühendust võtta kõigil, kes tunnevad ära videol olevaid inimesi, ja anda sellest teada, helistades numbril 112. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles