JÄRJEKORDNE OHVER «TÕDE ON ILMSIKS TULNUD!» Ott Leplandi nägu ja nime kasutatakse petuskeemis

Merilyn Närep
, päevatoimetaja
Copy
Foto: Rene Jakobson/Sven Tupits/Kuvatõmmis Facebookist/Elu24 kollaaž

Alles juuli alguses ja ka kolmapäeval, 19. juulil, kirjutasime sellest, et ühismeedias hakkasid levima erinevad libareklaamid, kus on «reklaamnäona» kasutatud ka ajakirjanik Urmas Vainot. «See ei ole päris!» pani mees sotsiaalmeedia kasutajatele südamele. Nüüd on sama asi juhtunud muusik Ott Leplandiga.

«Head sõbrad! Viimastel nädalatel on erinevate kontode alt minu nime ja pildiga ringi liikumas mingitaoline eksitava rämpssisuga reklaam,» teatab Lepland ühismeedias ja soovitab kõigil võltsreklaami postituse linkidele mitte klikkida. «Raporteerige Facebookis iga taolist reklaami, mida näete.»

Nimelt jagatakse ühismeedias ansambli Classixx konto alt pilte Ott Leplandist, mille juures meelitatakse klikkima võõrale lingile. Näiteks kasutatakse ära muusiku libatsitaati «Mul on häbi selle pärast, mida ma olen teinud». Lingi pealkiri on «Tõde on ilmsiks tulnud!» ning all on lause, mis kutsub intervjuud lugema.

Eestlane Georg kirjutab Classixxi kontol oleva pildi alla aga hoiatuse: «Teie kontot kasutatakse küberkiusamise kampaanias Eestis tuntud inimeste vastu. Vaadake üle reklaamid, mille eest on teie kontolt tasutud. Näib, et keegi esindab teid valesti.» Kommentaari all seisab teinegi kommentaar, kus öeldakse, et sama tehakse ka Ungari avaliku elu tegelastega.

Foto: Kuvatõmmis Facebookist

Justkui arreteeritud Urmas Vaino

Leplandiga samas olukorras on ajakirjanik Urmas Vaino. «Minuga on see seotud ainult nii palju, et kasutatud on pilti minust,» selgitas juuli alguses Vaino, kelle nägu on ka varem kasutatud kavala petuskeemi tarvis.

Vaino sõnas toona oma sotsiaalmeedia postituses, et tema kõnealuseid postitusi näinud ei ole. «See ei ole päris! Ma ei ole kuulnud midagi, ma ei ole rääkinud midagi,» kinnitas ajakirjanik, lisades, et kui keegi tahab oma raha ära anda, siis võib esmalt temaga ühendust võtta.

Kui enne on Vaino nägu kujutatud libauudistes, et reklaamida krüptotarkvara rakendust Immediate Connect, siis sel korral on petturite käitumine muutnud veel küünilisemaks. Nimelt ringlevad ühismeedias fotod, kus on kujutatud Vainot justkui arreteerituna.

LOE SIIT: FOTO 〉 Ajakirjanik Urmas Vaino langes taas kord kavalate petturite küüsi

Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti (TTJA) ettevõtluse osakonna reklaamiekspert Diana Lints on varem kommenteerinud, et reklaamiseaduse kohaselt ei tohi reklaamis ilma isiku eelneva kirjaliku nõusolekuta viidata isikule ega kasutada tema häält, kujutist või pildimaterjali tema kohta.

Kui rikkumine leiab aset sotsiaalmeedias, soovitab ta teatada platvormipidajale. Küll aga möönis Lints, et juhtudel, kus reklaami on teinud kolmanda riigi ettevõtja, jäävad nende käed paraku lühikeseks, kui just platvormipidajaga (nt Facebook) koostöös ei õnnestu reklaami eemaldada.

PPA kommunikatsioonibüroo politseikapten Maarja Punak tõi välja, et tuntud eestlaste identiteedi ärakasutamine on praegu teravalt üles kerkinud probleem. «Kui inimene end seal märkab, tasub võtta ühendust veebipolitseinikega, kes saavad CERT Eesti abiga aidata selliseid libalehti eemaldada ja kontode ning reklaamide kohta raporteerida,» jagas Punak soovitusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles