JÄRJEKORDNE PETUSKEEM Näitleja Hendrik Toompere sai kahtlase sõnumi: ilmselt on minu andmed lekkinud (1)

Chrislin Metsanurm
Copy
Hendrik Toompere, lavastaja ja näitleja.
Hendrik Toompere, lavastaja ja näitleja. Foto: Ain Liiva

Eestlasi kimbutavad petuskeemid lähevad järjest kavalamaks ja küünilisemaks. «Inimestel tekib täiesti loomulik küti-korilase tunne: ohoo, mulle tuli saak!» räägib lavastaja ja näitleja Hendrik Toompere, kes oleks alles hiljuti peaaegu petuskeemi ohvriks langenud. «Olen varemgi nende küüsi langenud, maksab tähelepanelik olla!»

Selle nädala alguses kirjutasime, et levib uus petuskeem, kus pealtnäha ustav sõber sõbralistist kirjutab ja küsib telefoninumbrit. Tegelikkuses on konto siiski kaaperdatud ning vanal tuttaval sinu telefoninumbri vastu huvi puudub.

Petturid on praegu aga eriti agarad, sest juba levib järjekordne skeem. «Endiste küttide-korilastena oleme alati õnnelikud, kui midagi juhuslikult leiame või mingi ootamatu saak iseenesest sülle jookseb. Kuid selle lihtsa psühholoogilise nõksu on ära tajunud ka petturid, keda on viimasel ajal palju välja ilmunud,» ütleb näitleja ja lavastaja Hendrik Toompere, kes on varem ka ise petturite küüsi langenud. 

Pettus seisneb selles, et tundmatu number saadab sõnumi sisuga: «Paki aadress on vale ja pakki ei saa sorteerida. Enne värskendamist ei saa saata.» Sõnumisse on lisatud ka aktiivne link, mille avamisel jõuavad petturid arvatavasti sinu telefoni. «Väga imelik veebiaadress, maksab tähelepanelik olla,» paneb Toompere südamele.

Vähem kui ööpäevaga on Toompere sotsiaalmeedia postitus lendama läinud, sest kommentaariumis räägivad paljud kaasa, et on sarnase sisuga sõnumi saanud. «Need vanad armastuskirjad. Olen ka saanud,» märgib Ervin. Henri räägib, et tema telefonile tuli samuti eile täpselt sama sõnum.

Viis aastat tagasi leidis näitleja Facebookist, et hinnalisi asju müüakse edasi peaaegu olematu hinnaga. «Ostsin siis läbi Facebooki ühe Rimowa kohvri, sest need on ülikvaliteetsed ja reeglina neid poes alla ei hinnata,» räägib näitleja 700-eurosest kohvrist, mille ta sai Facebooki kaudu kõigest saja euroga. «Loomulikult pole ma seda kohvrit näinud.»

Toompere nendib, et see on siiski reegel, et kui keegi midagi kingitusena või tasuta anda tahab, siis on tegemist pettusega. «Alles hiljuti käisin ma Chicagos, kui äkki helistab mulle mingi suvaline number,» jagab Toompere seika ja ütleb, et telefonitoru ta õnneks ei haaranud. «Hiljem teistega rääkides selgus, et ka neile on helistatud. Vähe usutav, et tegemist oli mingi filmipakkumisega,» selgitab näitleja. «Süsteem on seal selline, et võtad vastu ja su arvelt tiksub korralik summa.»

Veneetsiasse reisides kordus Toomperega sama asi. «Kogu aeg mingid erinevad numbrid. Ilmselt on andmed lekkinud kuskilt, kui ei reageeri, siis pääsed jamast,» märgib ta. 

Kui sinu kontosse on häkitud, siis:

Proovi esmalt taastada ligipääs oma kontole, selleks kasuta Facebooki abikeskust, kus on kirjas täpsemad juhised.

Kui konto taastamine ei õnnestu, siis tuleb Facebookile sellest teada anda, kasutades Facebooki kaaperdatud konto abimeest.

Kui sul endal puudub Facebookile ligipääs, siis palu, et keegi sinu sõbralistis olevatest inimestest teavitaks sinu konto kaaperdamisest Facebooki.

Teavita enda konto kaaperdamisest ka oma sõbralistis olevaid inimesi või palu teha mõnel sõbral sellest sotsiaalmeediapostitus. Nii hoiad ära kaaperdamise järgmisi ohvreid.

Kui sinu konto on seotud krediitkaardiga, siis teavita panka ja sulge kaart ehk vaheta see ümber.

Tuleb meeles pidada, et parim kaitse häkkimise ja konto kaaperdamise vastu on turvaline parool, kaheastmeline autentimine ja ettevaatlikkus linkidele vajutamisel ja manuste avamisel.

Kui oled vajutanud Facebookis kahtlasele või kaaperdatud kontolt tulnud lingile:

Vaheta kohe parool.

Aktiveeri kaheastmeline autentimine/sisselogimine.

Vaata oma kontol üle seotud seadmed ja eemalda soovimatud/võõrad seadmed loetelust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles