LEVIB UUS PETUSKEEM «Sõber küsis eesti keeles telefoninumbrit, ega ei osanudki kohe midagi halba kahtlustada»

Chrislin Metsanurm
Copy
Facebookis levib uus petuskeem
Facebookis levib uus petuskeem Foto: www.Pexels.com/erakogu/Elu24 kollaaž

Eestlasi kimbutavad petuskeemid lähevad järjest kavalamaks ja küünilisemaks. «Küsib numbrit, siis ütleb, et loosib mingi võidu välja. Seejärel tuleb sinu saadetud numbrile sõnum, mille palub ta sul edasi saata,» kirjeldab Illimar skeemi, mille ohvriks oleks ta alles hiljuti peaaegu langenud.

Facebookis levib uus pettus, kus pealtnäha ustav sõber sõbralistist kirjutab ja küsib telefoninumbrit. Tegelikkuses on konto siiski kaaperdatud ning vanal tuttaval sinu telefoninumbri vastu huvi puudub. 

«Küsib numbrit, siis ütleb, et loosib mingi võidu välja. Seejärel tuleb sinu saadetud numbrile sõnum, mille palub ta sul edasi saata,» kirjeldab IT-haridusega Illimar skeemi, mille ohvriks oleks alles hiljuti äärepealt langenud.

Mees lisab, et seejärel küsib vana tuttav sinult numbrit, mis on sulle sõnumiga saadetud. «Siis saad teada, kui palju sa võitnud oled, aga tegelikult on see hoopis Facebooki konto parooli muutmise kood,» selgitab ta. «Läksin ise ka natuke õnge, sest polnud sõpra ammu näinud ja kui ta puhtas eesti keeles minult numbrit küsis, siis ei oska midagi halba kahtlustada.»

Illimar selgitab, et muutis kohe uuesti Facebooki parooli ära. «See pidi väga levinud pettus olema!»

Facebooki vestlus
Facebooki vestlus Foto: Erakogu

«Hetkel teadaolevalt ei ole lähiajal sellise skeemi ohvriks langenud veebipolitseinike poole pöördunud,» ütleb veebipolitseinik Anna-Liisa Kreitsman. 

Ta lisab, et iseenesest ei ole selles skeemis midagi uut ning sarnasel põhimõttel töötavad skeemid levivad ikka aeg-ajalt ja eri platvormidel. «Seepärast tasub alati olla tähelepanelik, isegi kui sinu sõber saadab sulle lingi pealtnäha lotovõidust, kõmu-uudisest, tasuvast töökohast või millestki muust tavapäratust, võib tegu olla pahatahtliku lingiga, mis kas kaaperdab sinu konto, annab ligipääsu sinu seadmele, mille kaudu õngitsetakse muid andmeid või püütakse toime panna kelmust,» rääkis Kreitsman. 

Veebipolitseinik paneb südamele, et kui sõbra sõnum tundub kahtlane, helista talle ja küsi üle, kas tema kirjutas sulle või on midagi ta kontoga lahti. «Ära kiirusta linkidele vajutamise ja manuste avamisega, vaid võta hetk.»

Kui sinu kontosse on häkitud, siis:

  • Proovi esmalt taastada ligipääs oma kontole, selleks kasuta Facebooki abikeskust, kus on kirjas täpsemad juhised.
  • Kui konto taastamine ei õnnestu, siis tuleb Facebookile sellest teada anda, kasutades Facebooki kaaperdatud konto abimeest.
  • Kui sul endal puudub Facebookile ligipääs, siis palu, et keegi sinu sõbralistis olevatest inimestest teavitaks sinu konto kaaperdamisest Facebooki.
  • Teavita enda konto kaaperdamisest ka oma sõbralistis olevaid inimesi või palu teha mõnel sõbral sellest sotsiaalmeediapostitus. Nii hoiad ära kaaperdamise järgmisi ohvreid.
  • Kui sinu konto on seotud krediitkaardiga, siis teavita panka ja sulge kaart ehk vaheta see ümber.

Tuleb meeles pidada, et parim kaitse häkkimise ja konto kaaperdamise vastu on turvaline parool, kaheastmeline autentimine ja ettevaatlikkus linkidele vajutamisel ja manuste avamisel.

Kui oled vajutanud Facebookis kahtlasele või kaaperdatud kontolt tulnud lingile:

  • Vaheta kohe parool.
  • Aktiveeri kaheastmeline autentimine/sisselogimine.
  • Vaata oma kontol üle seotud seadmed ja eemalda soovimatud/võõrad seadmed loetelust.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles